56 van de 58 Belgische triatleten halen finish WK Ironman Hawaii op donderdag
Valerie Van Hauwaert loopt naar de tweede plaats bij de F40 in het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be)
Hawaii

Op de eerste dag van het WK Ironman in Hawaii hebben 58 Belgische triatleten het beste van zichzelf gegeven. Maar liefst 56 van hen haalden de finish op Alii Drive, met Pierre Balty als allersnelste Belg. Hij dook onder de 9 uur en realiseerde daarmee de 4de tijd bij de M25, al kreeg ook hij, zoals een aantal andere landgenoten, af te rekenen met pech tijdens het fietsen. Anders had er zeker podium ingezeten. Bij de vrouwen was er twee keer zilver: Amber Rombaut werd tweede bij de F18 en Valerie Van Hauwaert was de snelste Belgische triatlete met een tweede plaats in de F40 categorie. Een overzicht van de resultaten van de Belgische triatleten aan de finish in Hawaii, gesorteerd op eindtijd, maar je kan in de tabel hieronder zelf kiezen hoe je wil sorteren of gewoon je favoriete triatleet opzoeken:

Twee medailles bij de vrouwen

De eerste dag van het WK Ironman in Hawaii heeft België twee medailles opgeleverd. Pierre Balty viel bij de M25 net naast het podium, ondanks een snelle sub-9 triatlon in 8u56’34, met een indrukwekkende marathon van 2u52. Zonder pech op de fiets had er dus zeker podium ingezeten. In dezelfde categorie werd Tom Defoort mooi 8ste in 9u05’55. Michael Kirch werd 6de bij de M50 in 9u44’12. Nog in die categorie pakte Steven Scherpereel de 10de plaats in 9u57’21. Bij de vrouwen hadden we twee keer zilver. Valerie Van Hauwaert pakte in 10u13’22 de tweede plaats bij de F40. Er was ook zilver voor Amber Rombaut bij de F18 in 10u34’12.

Twee opgaves door omstandigheden

Voor twee triatleten was er helaas minder goed nieuws. Marielle Lacroix werd de dag voor de wedstrijd ziek, besloot op karakter toch te starten, maar Hawaii liegt nooit en dus zat haar race er al vrij snel op. Dieter Comhair was aan een sterke race bezig bij de M25 en bijna de hele tijd in de top-10 kampeerde, maar na een tiental kilometer lopen, moest hij naar de medical aid en zat ook zijn race er op. Een kapotte rits werd hersteld met een aantal nietjes maar dat pakte letterlijk op zijn adem. Ondertussen is hij weer helemaak OK gelukkig. Bij Tuur Depoortere vreesden we aanvankelijk dat hij na 150 km fietsen de strijd moest staken. Maar het was zijn tracker die uitgevallen was. Tuur haalde wel de finish in een mooie 10u01 maar we hebben voorlopig nog geen resultaat van zijn effectieve plaats in de uitslag.