Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gustav Iden wereldkampioen Ironman in Hawaii na supersnelle wedstrijd
Gustav Iden werd in 2022 wereldkampioen Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Gustav Iden wereldkampioen Ironman in Hawaii na supersnelle wedstrijd

De Noor Gustav Iden is de nieuwe wereldkampioen Ironman geworden in Hawaii in een wedstrijd die de geschiedenis ingaat als de snelste Ironman Hawaii ooit. Gustav Iden verpulverde het parcoursrecord van Jan Frodeno (7u51 in 2019) en kwam na een onvoorstelbare 7u40’24 als eerste binnen op de legendarische Alii Drive. De Fransman Sam Laidlow lag tot het uitkomen van Energy Lab aan de leiding en liep alsnog verrassend naar de tweede plaats. Een volledig uitgeputte Kristian Blummenfelt pakte het brons.

Het WK Ironman begon al met een snel zwemnummer met Max Neumann en Jesper Svensson aan kop van een grote groep van 19 triatleten, met daarbij al een hele hoop favorieten. Pieter Heemeryck verloor maar net de aansluiting bij deze groep en leidde het achtervolgende groepje. Hij kwam als 20ste binnen na de 3,8 km zwemmen op 1’40 van de koplopers. Kenneth Vandendriessche kwam als voorlaatste uit de wisselzone op meer dan 10 minuten van de koplopers.

Geblokkeerde rug en opgave Pieter Heemeryck

Pieter Heemeryck op Queen K in Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Pieter Heemeryck op Queen K in Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

In het fietsen leek het aanvankelijk vrij goed te gaan. Pieter Heemeryck zat in een grote groep met een paar hardrijders, maar in het terugkeren van Hawi naar Kona kreeg hij last van rugpijn. Na een paar kilometer lopen zat zijn debuut in het WK Ironman er helaas op. “Onderrug geblokkeerd, lopen was geen optie meer, duimen voor Kenneth nu,” aldus Pieter Heemeryck.

Kenneth Vandendriessche 37ste

Kenneth Vandendriessche aan de finish van het WK Ironman (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Kenneth Vandendriessche aan de finish van het WK Ironman (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Voor Kenneth Vandendriessche werd het een WK Ironman op karakter. Het verschil was te groot in het zwemmen en in het fietsen heeft hij heel lang alleen moeten rijden. Hij begon zijn marathon nog aan een snel looptempo, maar uiteindelijk zakte hij terug naar de 38ste plaats. Kenneth deed er nog wel alles aan om de finish te halen in zijn allereerste Ironman Hawaii. De ITZU-triatleet werd 37ste in 8u34’56.

Laidlow aan kop tot voorbij Energy Lab

Sam Laidlow loopt aan de leiding in Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/David PIntens)
Sam Laidlow loopt aan de leiding in Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/David PIntens)

Dé verrassing van de dag kwam van de Franse triatleet Sam Laidlow, die tot voorbij Energy Lab aan de leiding bleef. Hij ging na het zwemmen als eerste in de aanval op de fiets, kreeg Max Neumann mee en later ook Magnus Ditlev, Gustav Iden en Kristian Blummenfelt. Halfweg vond Laidlow het welletjes en hij ging er alleen vandoor. Hij kwam met 6’15 voorsprong op Iden, Blummenfelt en Neumann in de wisselzone. Waar iedereen dacht dat de Noren het gat snel zouden dichten, bleef ook Laidlow erg sterk lopen.

Gustav Iden verpulvert parcoursrecord

Gustav Iden wereldkampioen Ironman (foto: 3athlon.be)
Gustav Iden wereldkampioen Ironman (foto: 3athlon.be)

Pas na het verlaten van Energy Lab, waar Blummenfelt een klopje kreeg en moest lossen bij Iden, kregen we een nieuwe situatie. Gustav Iden gaf Laidlow een schouderklopje en een low five en vervolgens stoomde hij door naar de overwinning. Laidlow kon niet aanklampen en zo lag de weg open voor de Noor Iden. In zijn eerste WK Ironman in Hawaii liep Iden een marathon van 2u36’15, een nieuw record. Hij verpulverde het parcoursrecord van Jan Frodeno (7u51 in 2019) en stormde in een ongelofelijke tijd van 7u40’24 naar zijn eerste Ironman wereldtitel. Sam Laidlow werd op 1’59 tweede. Kristian Blummenfelt pakte het brons op 2’59.

Volledige top-10 onder de 8 uur

Terwijl er links en rechts heel wat lijken vielen, met onder andere Lionel Sanders die een heel slechte dag had, net zoals schaduwfavoriet Collin Chartier, werd het een historisch snelle editie. De volledige top-10 dook onder de ooit zo magische grens van 8 uur. Het was overigens nog maar sinds 2018 dat twee triatleten onder die 8 uur doken in Hawaii: wereldkampioen Patrick Lange en onze Bart Aernouts. Nu dook dus de hele top-10 onder de 8 uur. Ineos-Grenadiers wielerprof, maar vooral triatleet Cam Wurf werd elfde in 8u01.

1. Gustav Iden 7u40’24
2. Sam Laidlow 7u42’24
3. Kristian Blummenfelt 7u43’23
4. Max Neumann 7u44’44
5. Joe Skipper 7u54’05
6. Sebastian Kienle 7u55’40
7. Leon Chevalier 7u55’52
8. Magnus Ditlev 7u56’38
9. Clement Mignon 7u56’58
10. Patrick Lange 7u58’20

In deze 2022 editie werd het WK Ironman voor het eerst gespreid over twee dagen. Donderdag won Chelsea Sodaro de wereldtitel. 3athlon.be bracht ter plaatse de hele tijd live verslag uit. Die live coverage kan je hier blijven nalezen.