Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Age group wereldkampioen Tom De Bruyn “Ik wist niet dat we met 2 Belgen op kop reden”
Tom De Bruyn pakt wereldtitel Ironman bij de M35 in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Age group wereldkampioen Tom De Bruyn “Ik wist niet dat we met 2 Belgen op kop reden”

De Belgische triatleet Tom De Bruyn, die in de Verenigde Staten woont en dus bij ons wat minder bekend is, heeft zaterdag de M35 age group gewonnen in de Ironman Hawaii en hij mag zich dus een jaar lang age group wereldkampioen noemen. Tom woont al een paar jaar in San Francisco, maar hij is nog altijd op en top Belg en dus vertoeft hij in Hawaii elk jaar graag tussen de Belgische triatleten. Zaterdag reed hij ruim negentig kilometer samen met een Belg aan kop, maar ze spraken wel de hele tijd Engels tegen elkaar. “Ik wist niet dat Kjel De Hertog een Belg was. Aan het keerpunt in Hawi hoorde ik de speakers wel “from Belgium” zeggen, maar we zijn de hele tijd Engels blijven praten onderling,” lacht Tom.

Kjel: “Hij sprak met een Amerikaans accent”

Het is pas op de afterparty met de Belgen in Laverne’s dat het zowel voor Tom als Kjel duidelijk wordt dat ze allebei volbloed Belgen zijn. “Hij sprak met een perfect Amerikaans accent,” vertelt Kjel, “Dus ik had nooit vermoed dat hij een Belg zou zijn. We hebben uiteindelijk, weliswaar op de reglementaire afstand van elkaar, goed samengewerkt. Ik werd een beetje boos van de grote groep die in onze buurt veel te dicht in het wiel reden. Daarom heb ik zelf de aanval ingezet en kreeg ik Tom mee. En dat ging goed,” aldus Kjel.

Dat Tom De Bruyn zo’n perfect Amerikaans accent heeft, is niet abnormaal. HIj woont al een hele tijd in San Francisco. Het was daar dat hij de liefde voor de sport leerde kennen. Tom trok helemaal alleen naar San Francisco en om de eenzaamheid wat in te perken, ging hij op zoek naar een sportieve community. Het werd triatlon en het bleek meteen dat Tom aanleg had. Hij deed eerder al mee in Hawaii en in mei 2022 pakte hij een bronzen medaille in het WK Ironman in St-George. Zaterdag werd het goud, na een uitstekende dag.

Tom: “Ik wist niet dat we met 2 Belgen op kop lagen”

“Ik had echt de perfecte dag zaterdag,” vertelt Tom in prima nederlands. “Al vanaf het zwemmen voelde ik dat het goed zat. In het fietsen kreeg ik dan het gezelschap van Kjel. Best wel grappig dat hij ook Belg is. Ik wist dus niet tijdens de wedstrijd dat we met 2 Belgen op kop reden. Aan het keerpunt in Hawi hoorde ik de speakers wel “from Belgium” zeggen, maar we zijn de hele tijd Engels blijven praten onderling.”

“In het lopen zag ik na het keerpunt dat het heel lang duurde voor ik een eerste achtervolger tegenkwam langs de andere kant. Op dat moment begon ik er echt in te geloven. Het is super om hier in Kona mijn age group te winnen. Ik was er al een paar keer dichtbij, maar deze keer was alles perfect. Ik ben blij met mijn race en met het feit dat ik België een wereldtitel heb kunnen schenken,” aldus Tom De Bruyn.