Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee dagen Ironman Hawaii triatlon in 2023 ligt nog niet vast volgens burgemeester Kona: “Eerst deze editie evalueren”
Sebastien Kienle voor de laatste keer aan de finish van de Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be)
Hawaii

Twee dagen Ironman Hawaii triatlon in 2023 ligt nog niet vast volgens burgemeester Kona: “Eerst deze editie evalueren”

Hoewel Ironman al ruim 540 slots heeft uitgedeeld voor het WK Ironman Hawaii op 12 en 14 oktober 2023, zegt de burgemeester van Kailua-Kona nu dat de beslissing om opnieuw 2 dagen een WK Ironman te organiseren nog niet officieel vastgelegd is. Burgemeester Mitch Roth kreeg de wind van voor omdat er te weinig overleg geweest zou zijn met de plaatselijke gemeenschap. De burgemeester wil nu eerst deze 2022 editie evalueren, waarbij de wedstrijd op donderdag een enorme impact had op de eilandbewoners, met vooral veel verkeersellende. De burgemeester stond toen zelf een uur in de file. Ironman zegt dat het al maatregelen had genomen, dat er altijd overleg geweest is met de plaatselijke overheid, maar dat ze ook openstaan om verdere verbeteringen toe te passen. Ondertussen zijn er al geruchten dat Ironman Hawaii mogelijk zou terugkeren naar Honolulu.

“Moeten we deze race nog op een weekdag doen?”

In een interview met de krant West Hawaii Today geeft burgemeester Mitch Roth toe dat er vooral op donderdag tijdens de wedstrijd veel verkeersproblemen waren met urenlange wachttijden, los van de andere problemen die op het eiland ontstonden door 2 dagen Ironman. Hij heeft Ironman verteld dat er een evaluatie nodig is de komende maanden om te zien of twee dagen Ironman Hawaii uberhaupt mogelijk is in 2023.

Het interview met burgemeester Roth in West Hawaii Today
Het interview met burgemeester Roth in West Hawaii Today

“We evalueren opnieuw of we de race over twee dagen doen en of we de wedstrijd sowieso nog op een weekdag kunnen doen omdat we beseffen dat er veel problemen waren omdat het op een weekdag was. De andere optie is om de races gewoon op één dag te doen. We proberen deze week door te komen,” zei Roth. “We gaan veel bespreken en we hebben veel besproken met de mensen van Ironman. Ik denk dat zij ook begrijpen dat er wat dingen zijn gebeurd die niet gingen zoals gepland,” aldus de burgemeester.

Ironman gaat vol door voor 2 dagen

Ironman gaat ondertussen vol door voor twee dagen in 2023, donderdag 12 oktober voor de vrouwen en zaterdag 14 oktober voor de mannen. “We hebben het tweedaagse format voor 2023 met de steun van de County in juli van dit jaar aangekondigd en hebben al veel triatleten die zich al hebben gekwalificeerd sinds de cyclus van 2023 in augustus begon,” zei Ironman in een verklaring aan West Hawaii Today.

“Al meer dan 40 jaar werken we samen met de gemeenschap om een evenement te creëren dat herdefinieert wat mogelijk is, iedereen verenigt door middel van sport, synoniem is met monumentale prestaties – en dit doet terwijl het aanzienlijke voordelen biedt aan het eiland Hawaii, terwijl het niveau van verstoring van het leven van mensen binnen de gemeenschap wordt geminimaliseerd,” aldus Ironman, die nog toevoegden dat ze altijd openstaan voor verdere verbeteringen.

Vaak erg rustig in restaurants en cafes

Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. De burgemeester kreeg flinke kritiek van West Hawaii Today omdat er te weinig inspraak zou geweest zijn vanuit de plaatselijke gemeenschap. De burgemeester schermt dan weer met de winst van 100 miljoen dollar voor de plaatselijke economie. Maar die komt niet altijd ten goede van de lokale bevolking.

Wij konden zelf met eigen ogen vaststellen dat vooral de vastgoedeigenaars heel erg goed verdiend hebben aan Ironman Hawaii. Voor de eilandbewoners betekent de Ironman vooral een dure oktobermaand, want ook voor hen wordt het leven in en rond Kailua-Kona dan duurder. Terwijl heel veel ondernemers onderbemand zijn en op zoek zijn naar extra personeel, viel het ons ook op dat het, ondanks de verdubbeling van het aantal triatleten dit jaar, vaak veel rustiger was in restaurants en cafés. Aan de kruispunten was het dan weer veel drukker, door overstekende triatleten op de fiets, die zich ook niet altijd aan de verkeersregels hielden, ook al deelde de politie flink wat boetes uit. De Ironman Hawaii mag voor ons dan een hoogtepunt van onze sport zijn, de plaatselijke bevolking dacht daar dit jaar zeker anders over.

Ironman Hawaii terug naar Honolulu?

De grote vraag is dan ook of Ironman in de toekomst in Kailua-Kona blijft. Dit jaar waren er in de eerste Ironman Hawaii sinds de pre-covid editie van 2019 maar liefst 5.256 triatleten in Kona. Voor volgend jaar zijn er kwalificatieslots voor 2.600 mannen en 1.300 vrouwen. Dat betekent nog altijd 3.800 triatleten. Dat is 27% minder dan dit jaar, maar nog altijd de helft meer dan in 2019.

En dus steken de eerste geruchten de kop op dat de Ironman Hawaii wel eens naar Honolulu zou kunnen verhuizen, waar de Ironman in 1978 ontstond. Op het eiland Oahu is er veel meer capaciteit om de triatleten te laten verblijven. De Ironman Hawaii verhuisde in 1980 van Honolulu naar Kona net omdat er daar veel minder verkeer was. Ondertussen is de bevolking op Big Island hard meegegroeid met de Ironman. Een mogelijk oplossing zou volgens ons zijn om de races op zaterdag en zondag te houden, maar dat brengt dan weer heel wat logistieke problemen met zich mee qua wisselzone, bevoorrading, vrijwilligers etc. Wordt ongetwijfeld vervolgd…