Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten redden drenkeling uit zee bij parcoursverkenning Challenge Mallorca
Het strand van Peguera waar de zwemstart van de Challenge Peguera-Mallorca plaatsvindt (foto: Challenge Family)
Nieuws

Belgische triatleten redden drenkeling uit zee bij parcoursverkenning Challenge Mallorca

De Belgische triatleten Ruben Van Damme, Laurens Verluyten, Katrien Verstuyft, Brecht Van Vooren en Jonathan Wayaffe hebben vrijdag in de Balearische zee een 60-jarige drenkeling van de verdrinkingsdood gered. Het groepje Belgische triatleten was op het strand van Peguera met een laatste parcoursverkenning bezig voor de Challenge-Mallorca, een internationale halve triatlon die zaterdag gehouden wordt. Ruben Van Damme, die mee is als begeleider van Brecht Van Vooren, merkte de man op in de golven. Terwijl de 4 Belgische mannen de drenkeling uit het water haalden, verwittigde Katrien Verstuyft de redders. Uiteindelijk nam een toegesnelde dokteres die gelukkig op dat moment op het strand aanwezig was, de reanimatie over. Na een tiental minuten slaagden ze erin om de man succesvol te reanimeren. Het ging om een Duitse zestiger.

Ruben Vandamme merkt bewusteloze Duitser op in water

Wij spraken met Laurens Verluyten en Katrien Verstuyft. “We waren met zijn vijf afgezakt naar het strand van Peguera om een laatste parcoursverkenning te doen,” vertelt Laurens. “We moeten er zaterdag twee lussen zwemmen, met een Australian Exit (waarbij de triatleten uit het water komen en over het strand opnieuw het water induiken voor een tweede ronde – redactie). We waren na een rondje zwemmen vooral aan het kijken naar hoe de boeien lagen voor de tweede lus. Op dat moment merkte Ruben Vandamme in een golf op dat er een man met zijn aangezicht naar beneden lag.”

Redders en dokter erbij geroepen

“Ruben is er meteen naar toegelopen en kwam al snel tot de vaststelling dat er geen reactie kwam van de man. Jonathan, Brecht en ik, hebben dan samen met Ruben de man uit het water gehaald,” legt Laurens uit. Katrien Verstuyft verwittigde ondertussen de redders. “Ruben, Laurens, Brecht en Jonathan hebben die man op het strand gehaald en ik ben naar de redderstoren gesprint om de redders erbij te halen,” gaat Katrien verder. “Gelukkig hebben die triatleten wat redderservaring. Laurens ging nog achter de redderskoffer, want de redder zelf nam die zelf niet direct mee. Maar dan hebben de redders en een dokteres die op het strand lag, overgenomen. Na een tijdje reanimatie en beademing kwam de man erdoor. Hij moest dan ook overgeven en werd op zijn zij gelegd, maar was intussen in goede handen en werd na een tijd met de ambulance afgevoerd,” vertelt Katrien.

Toestand Duitse zestiger stabiel

De man, een zestiger, behoorde tot een groepje Duitsers. “Ruben had hem kort voor het hele gebeuren nog zien rechtstaan, maar redelijk dwaas al. Even later lag die man dus bewusteloos in het water op een paar tientallen meter van het strand. Het viel niet direct op, maar we stonden er kort bij. Zijn gezellen zijn even tot bij ons geweest voor het verhaal. Ruben ging nog proberen of hij op de hoogte kon gehouden worden over zijn toestand, maar het leek wel of hij stabiel was,” aldus Katrien.

“Dan is triatlon heel relatief…”

Door de opmerkzame Ruben Vandamme en de snelle actie van de Belgische triatleten op het strand kon dus erger vermeden worden. De vijf waren wel stevig onder de indruk van het gebeuren. “Ik ben in het dagelijks leven redder van beroep, maar om zoiets van dichtbij mee te maken, het is toch iets bijzonder. Ik was dan ook erg onder de indruk. Gelukkig is het goed afgelopen, maar het plaatst alles wel even in perspectief. Dan is onze triatlon van zaterdag even helemaal van geen belang,” aldus Laurens. Als we hen beiden helden noemen, zijn ze het daar niet mee eens. “Het is vooral Ruben die echt wel een standbeeld verdient voor zijn actie,” aldus nog Katrien.

Zaterdag deelname aan Challenge Peguera-Mallorca triatlon

Katrien Verstuyft neemt zaterdagochtend deel bij de vrouwen pro’s in de halve triatlon bij de Challenge Peguera-Mallorca. Jonathan Wayaffe en Brecht Van Vooren starten bij de mannen pro’s. Laurens Verluyten gaat bij de age group triatleten aan de slag.