Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jonathan Wayaffe pakt met sterke halve marathon zege in Challenge Peguera-Mallorca
Jonathan Wayaffe wint de Challenge Peguera-Mallorca (foto: Challenge Family RR)
Nieuws

Jonathan Wayaffe pakt met sterke halve marathon zege in Challenge Peguera-Mallorca

Meervoudig Belgisch kampioen op de korte afstand Jonathan Wayaffe heeft voor dé verrassing gezorgd door de Challenge Peguera-Mallorca te winnen. Hij pakte de winst een dag nadat hij deel uitmaakte van de reddingsoperatie van de Belgische triatleten die vrijdag een Duitse drenkeling het leven gered hebben door hem uit het water te halen. Jonathan Wayaffe maakte in de halve marathon vier minuten goed en pakte met 31 seconden voorsprong op de Italiaan Andrea Pizzeghella zijn eerste grote internationale overwinning uit zijn nog jonge carriere op de lange afstand.

In de mannenrace ontstonden er diverse grote groepen, maar waren het tijdens het fietsen vooral Thomas Bishop, Lukas Kocar, Rico Bogen en Marcel Bobat die het tempo aanvoerden. Zij vormden lange tijd een kopgroep van vier, met daarachter een grotere groep van negen atleten, met daarin ook Wayaffe en de Nederlander Niek Heldoorn, die vroeger nog deel uitmaakte van het 185-team. Topfavoriet Pablo Dapena was na het zwemmen al meteen gezien; toen hij T1 verliet kreeg hij direct te maken met een lekke band en toen stapte hij uit de race.

“De mannen vooraan stortten in”

In de slotfase van het fietsen waren het Bogen en Kocar die samen nog wegreden bij Bobat en Bishop en zo begonnen de twee dan ook als eerste aan de run. Jonathan Wayaffe begon op ongeveer vier minuten achterstand aan het lopen, maar slaagde er in om allerlei mannen in te halen. “Ik ging niet eens harder lopen en liep ook niet spectaculair, maar de mannen vooraan hadden het lastig en stortten steeds meer in,” legde hij na afloop uit. Zo kwam het dan ook dat hij in de allerlaatste kilometers ineens naar de koppositie liep en in een tijd van 3u53’36 won. De strijd om het podium was bijzonder spannend, want de Italiaan Andrea Pizzeghella finishte 31 seconden later als tweede en 47 seconden achter Wayaffe lag het brons klaar voor Bishop.

Laurens Verluyten wint M25 categorie

Brecht Van Vooren werd knap 11de in 4u00’49, Thomas Vanhalst pakte de 13de plaats in 4u02’42 en Laurens Verluyten, die bij de age groupers startte, kwam als tweede amateur over de streep in 4u20’45 maar pakte daarmee wel de overwinning bij de M25. Vlak achter hem finishte Edouard Verstraete als 33ste.

2 Belgische vrouwen in top-8

Bij de vrouwen ging de winst naar de Zwitserse Imogen Simmonds. Zij haalde het in 4u20’57 van haar ploeggenote, de Duitse Anne Reischmann, die op 4’27 tweede werd. Het brons was voor Fenella Langridge, een straffe prestatie na haar zesde plaats in het WK Ironman Hawaii vorige week donderdag. Lucy Byram werd vierde voor Alexandra Tondeur, die de vijfde plaats pakte. Katrien Verstuyft werd in 4u32’07 nog knap achtste.

Uitslagen Challenge Peguera-Mallorca 2022