Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gustav Iden mocht op dikke schoenzolen lopen in Ironman Hawaii, geen bezwaar bij World Triathlon
De On Cloudboom Echo 3 schoenen van Gustav Iden bij het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Extra

Gustav Iden mocht op dikke schoenzolen lopen in Ironman Hawaii, geen bezwaar bij World Triathlon

World Triathlon heeft bevestigd dat er geen regels bestaan over het gebruik van dikke schoenzolen in triatlon en dat het dus geen bezwaren heeft tegen het gebruik van de 50 mm dikke zolen in het prototype van de On Cloudboom Echo 3 die Gustav Iden droeg tijdens de maraton in de Ironman van Hawaii. Nadat de Noorse triatleet Gustav Iden als rookie de Ironman Hawaii in een nieuwe recordtijd won, met een nieuw parcoursrecord van 2u36 op de marathon, rezen er her en der wel wat kritische vragen op zijn schoenen.

Als er geen specifieke vermelding in de wedstrijdreglementen van World Triathlon staat over het gebruik van het materiaal, wordt er in principe verwezen naar de reglementen van de onderliggende federaties, zoals FINA voor het zwemmen, UCI voor het fietsen en World Athletics voor het lopen. World Athletics heeft in de nasleep van alle commotie over de carbon-schoenen een maximum van 40 mm gezet op de toegelaten dikte van de zool van de loopschoen.

Op vraag van World Athletics niet verboden

Gustav Iden op zijn On Cloudboom Echo 3 schoenen tijdens het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Gustav Iden op zijn On Cloudboom Echo 3 schoenen tijdens het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Maar World Athletics heeft specifiek aan World Triathlon gevraagd om deze regel nog niet over te nemen, omdat het zelf met een aparte werkgroep de definitieve regels rond carbonschoenen nog aan het evalueren is. En dus was er ook vanuit World Triathlon geen bezwaar tegen de loopschoenen van Gustav Iden. Zo kan zijn recordtijd op de marathon in Hawaii gewoon in de tabellen blijven staan. De On Cloudboom Echo 3 werd door On speciaal op maat van Gustav Iden gemaakt. Volgens On hadden zij voor de wedstrijd al contact gezocht met Ironman en World Triathlon om te checken of de schoen toegelaten was.

In principe zet World Triathlon op deze manier de deur open voor schoenmerken om, mogelijk exclusief voor triatlon, nieuwe prototypes te ontwikkelen. Niet alle schoenmerken lijken daar voorstander van. Maar er is bijvoorbeeld momenteel ook de Adidas Adizero Prime X met een hoge zool van 50 mm. Die staat niet op de lijst van toegelaten schoenen bij World Athletics, maar zou binnen de triatlonsport wel gebruikt kunnen worden, ook bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen in Parijs.

World Triathlon wijkt overigens wel meer van de gangbare regels af. Zo zou de Cadex triatlonfiets van Kristian Blummenfelt ook nooit goedgekeurd worden door de UCI…