Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleet Bart Aernouts keert terug in competitie met 8ste plaats in 70.3 Ironman Cascais
Menno Koolhaas wint de 70.3 Ironman Cascais (foto: Ironman Portugal RR)
Nieuws

Triatleet Bart Aernouts keert terug in competitie met 8ste plaats in 70.3 Ironman Cascais

Bart Aernouts is zaterdag knap achtste geworden in de 70.3 Ironman Cascais, zijn eerste grote internationale halve triatlon sinds lang. De Belgische triatleet, in 2018 nog vice-wereldkampioen Ironman, kon zich in het eerste deel van het seizoen niet kwalificeren voor het WK in Hawaii en dus was hij er vorige week niet bij in Kona. Ondertussen keerde hij terug naar trainer Luc Van Lierde en laste hij een lange trainingsperiode zonder competitie in, enkel onderbroken door een korte trip naar België waar hij de triatlon van Oudenaarde van zijn maatje Rob Woestenborghs won. Zaterdag keerde hij opnieuw terug in competitie met een achtste plaats in de 70.3 Ironman van Portugal. De winst was voor de Nederlander Menno Koolhaas, bij ons bekend van de T3 Series waar hij met SMO-Scott aantreedt.

Menno Koolhaas wint Cascais

Menno Koolhaas legt zich sinds een tweetal jaar meer en meer toe op de langere afstand. Hij werd een jaar geleden al eens derde in Cascais. Zaterdag pakte hij zijn eerste grote 70.3 Ironman zege. Koolhaas ging na de 1.900 meter zwemmen aan de leiding. In de 90 km fietsen nam de Franse triatleet Mathis Margirier de koppositie stevig in handen, maar in de 21 km lopen, ging Koolhaas voorbij aan Margirier. De Nederlander won de 703 Ironman Cascais in 3u45’28 met 15 seconden voorsprong op Margirier. De Zwitser Andrea Salvisberg werd derde op 53 seconden.

Drie Belgen samen in achtervolging

Bart Aernouts finishte als achtste in 3u50’43 op 5’14 van Koolhaas. Bart kwam op 3’50 van de Nederlander uit het water, samen met Victor Alexandre. Louis Naeyaert was hen voorafgegaan op de tiende plaats op 1’59 van Koolhaas. Nog voor halfweg kwamen de 3 Belgen samen in de achtervolging op de fiets. Bart wisselde uiteindelijk als 14de, op 4’41, Victor Alexandre als 16de en Louis Naeyaert als 22ste. Bart was de enige die in de halve marathon nog kon opschuiven naar de 8ste plaats. Louis Naeyaert werd uiteindelijk 16de en Victor Alexandre 23ste.

Zoé Leurs wint age group race

Bij de age groupers werd Joachim Wera knap vijfde overall in 4u07’50. Louis Heukemes werd negende en Thomas Coupé tiende. Joachim Wera pakte daarmee zilver in de M25 age group. In diezelfde categorie werd Heukemes vijfde en Coupé zesde. De Waalse triatlete Zoé Leurs pakte bij de vrouwen de age group zege op de 70.3 Ironman en won dus ook haar F18 categorie. Anke Janssens won de M25 categorie. Hanne Van Spaendonk werd 6de overall en pakte brons bij de F30.

Goud voor Jaryd De Mooij in Ironman

Ook op de volledige Ironman, die een age group only race was, deden onze Belgische triatleten het uitstekend. Romain Rezsohazy werd 5de overall in 8u49’26. Jaryd De Mooij pakte een knappe achtste plaats in 8u58’06. Rezsohazy werd daarmee tweede in de M18 categorie, waarin Joren Van Dorpe als vierde eindigde. Duatleet Vic Vandendaele maakte zijn debuut op de Ironman en werd zevende bij de M18 in 9u42’45. Jaryd De Mooij pakte de overwinning in de M35 leeftijdsgroep. David Dhooge werd tweede bij de M40. Ook Christian Meuser pakte zilver in de M65 categorie.

Triatleet overleden in zwemonderdeel

De Ironman Cascais kreeg ook een zwart randje. Zondag bevestigde de Ironman organisatie dat de triatleet die tijdens het zwemmen uit het water gehaald werd, helaas overleden is onderweg naar het ziekenhuis.