Wim Van de Wielle 5de in Ironman California twee weken na WK Hawaii
Wim Van De Wielle tussen Toon Veldeman (l) en Soren Sanders (r) na de finish in Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be)

Triatleet Wim Van de Wielle heeft zondagnacht Belgische tijd een straffe prestatie neergezet door amper twee weken na zijn finish in het WK Ironman in Hawaii nu een vijfde plaats te pakken in de Ironman California in het Amerikaanse Sacramento. Wim lag in de 180 km fietsen en de 42 km lopen een hele tijd op medaillekoers, maar uiteindelijk werd het een secondenspel voor de derde plaats. Wim finishte knap als vijfde in 9u00’28 op iets meer dan een halve minuut van het brons. Het leverde hem bij zijn afscheid goud op in zijn age group.

Wim Van de Wielle is niet alleen bekend als triatleet, hij coacht ook redelijk wat atleten. In een video-interview bij ons in Hawaii kondigde hij aan dat het zijn laatste WK Ironman zou worden, maar dat zijn echte afscheid twee weken later zou volgen in de Ironman California. Wim hield woord, al vertelde hij toen zelf wel dat hij het als coach zeker zou afraden aan zijn triatleten om twee Ironmans op twee weken tijd te doen. Bekijk het interview hieronder nog eens:

Afscheid met goud in M40 categorie

In Sacramento werden snelle zwemtijden neergezet, ook al omdat er stroomafwaarts werd gezwommen in de rivier. Wim Van de Wielle zette 44’43 op de tabellen en realiseerde daarmee de 30ste zwemtijd bij de mannen. Met een sub-5 uur fietsproef, 180 km in 4u59’30, begon hij uitzicht te krijgen op een podiumplaats. Door de rolling start was het helaas niet gemakkelijk om te volgen wie nu precies op welke positie lag. In de marathon gaf de tracker Wim Van de Wielle een paar keer aan op een derde plaats, maar gaandeweg verschoven de posities nog een paar keer.

Uiteindelijk werd het een secondenspel voor de podiumplaatsen. Zelfs voor de winst werd het spannend. De Franse triatleet Julien Boulain bleek in 8u53’21 de snelste. Hij klokte negen seconden sneller af dan de Duitser Fabian Lotter. Zes minuten later barstte de strijd los voor het brons, met de Nederlander Jan Koetsier die derde werd en die 2 seconden sneller was dan de Spanjaard Sanchis. Wim Van de Wielle finishte in 9u00’28 en kwam 38 seconden te kort voor die derde plaats. Het leverde Wim in zijn allerlaatste Ironman wel nog een knappe overwinning op in de M40 categorie.

Familie Mensaert met 3 over de finish

De Ironman California was ook het heroptreden van Charlotte Mensaert, die in 11u46’25 zesde werd bij de F30. Haar partner Jurgen Vercarre finishte in 10u52’41 op de 38ste plaats bij de M35. En haar papa Johan Mensaert werd 11de bij de M55 in 11u15’09.