Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Flora Duffy trekt hele veld uit elkaar en pakt thuiszege in WTCS triatlon Bermuda
Maya Kingma en Flora Duffy op de beruchte Flora Duffy Hill in de WTCS triatlon van Bermuda (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Flora Duffy trekt hele veld uit elkaar en pakt thuiszege in WTCS triatlon Bermuda

Gesteund door meer dan de helft van de inwoners van het eiland die allemaal buiten waren gekomen om hun olympische kampioene aan te moedigen, pakte Flora Duffy verschroeiend hard uit in de WTCS triatlon van Bermuda, de voorlaatste manche van het WK 2022. Duffy trok samen met de Nederlandse Maya Kingma het deelnemersveld helemaal uit elkaar tijdens de 40 km fietsen. Alleen kersvers wereldkampioene 70.3 Ironman Taylor Knibb vocht nog een beetje terug, maar aan de finish waren de meeste verschillen toch groot, ook voor de Belgische triatletes Valerie Barthelemy en Jolien Vermeylen.

Terwijl de mannen nog een race in droge omstandigheden konden afwerken, al had ook Jelle Geens last van de tegenwind en viel hij net naast het podium, was het bij de vrouwen andere koek. In een ruwe zee werd het veld al een eerste keer uiteen geslagen in de 1.500 meter zwemmen. Flora Duffy zat mee in een kopgroepje van vijf triatletes, met Maya Kingma daar niet ver achter. Duffy zette in de regen op de naar haar genoemde klim in Hamilton meteen de aanval in. Alleen Kingma kon de sprong nog maken en samen met Duffy maakte de Nederlandse er ondanks haar voetblessure toch een indrukwekkend fietsnummer van.

In de achtervolging viel het hele deelnemersveld uiteen in kleinere groepjes. Uiteindelijk ging Taylor Knibb nog alleen in de tegenaanval. Zij strandde op net geen 40 seconden van het kopduo. De rest verloor anderhalve tot twee minuten en meer. In het lopen stond er geen maat meer op Flora Duffy die in 2u01’26 naar de thuiszege snelde en voor een mooi feestje zorgde. Flora komt door haar zege overigens weer wat sterker in aanmerking voor de wereldtitel, waarin het een duel wordt tussen Flora en Georgia Taylor-Brown in de Grand Final in Abu Dhabi.

In de 10 km lopen zakte Maya Kingma, die de week voor de wedstrijd haar voet verzwikte en er een pijnlijke en gezwollen enkel aan overhield, terug maar ze pakte alsnog een mooie zesde plaats. Taylor Knibb pakte de tweede plaats op 1’38 van Duffy. De Britse Beth Potter werd derde op 1’51. Valerie Barthelemy werd 32ste op net geen tien minuten. Jolien Vermeylen finishte daar achter als 33ste op een minuutje van Val.

Uitslag WTCS triatlon vrouwen Bermuda 2022