Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nederlandse paratriatleet haalt meer dan 47 km in handbike en breekt werelduurrecord
Geert Schipper op de wielerpiste van Alkmaar (foto: Martin De Haan/Instagram Geert Schipper RR)
Multisports

Nederlandse paratriatleet haalt meer dan 47 km in handbike en breekt werelduurrecord

Met een afstand van 47.289 kilometer verbrak de Nederlandse paratriatleet Geert Schipper het werelduurrecord handbiken op de piste ruimschoots. Dat deed Schipper onder toeziend oog van voormalig recordhouder Jetze Plat, die in 2019 44.749 kilometer reed. Met nog zo’n drie minuten te gaan, werd al duidelijk dat Schipper het record voorbij was geraasd, maar in die laatste minuten liep de teller nog stevig door. Meer dan 47 km/uur in een handbike, dat is indrukwekkend. Schipper en Plat zijn dan ook wereldtoppers in de handbike categorie in de paratriatlon.

“Ik wist dat ik naar de klote kon gaan… maar zo diep… Ik heb nog nooit eerder zo gereden,” vertelde Geert Schipper na de finish. “Een snelheid van boven de 47 kilometer per uur; die had ik niet aan zien komen.”

Schipper opende zijn recordpoging met rondes van 250 meter onder de negentien seconden. In een interview een dag voor de recordpoging gaf Schipper aan iedere ronde onder de twintig seconden te moeten rijden om het record te verbreken. Er werd dus sterk geopend en dat hield de triatleet ook lang vol. Pas in het laatste half uur liepen de rondetijden op tot boven de negentien seconden, maar ondanks dit kleine verval hield hij ook toen sterk stand.

“Ik geef het stokje weer aan je over”, sprak Geert Schipper zijn collega en eeuwige rivaal Jetze Plat toe na zijn prestatie.

Geert Schipper met voormalig recordhouder Jetze Plat na de finish. (Foto: Facebook Geert Schipper RR)