Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aanvallende Flora Duffy pakt winst én wereldtitel in Grand Final, Barthelemy 13de in Abu Dhabi
Wereldkampioene Flora Duffy tussen Georgia Taylor-Brown en Taylor Knibb op het podium (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Aanvallende Flora Duffy pakt winst én wereldtitel in Grand Final, Barthelemy 13de in Abu Dhabi

De Bermudaanse Flora Duffy heeft vrijdag in de Grand Final in Abu Dhabi zichzelf opgevolgd als wereldkampioene triatlon. De olympische kampioene moest afrekenen met ex-wereldkampioene Georgia Taylor Brown en deed dat door een zeer aanvallende houding op de fiets, waardoor de verschillen met de achtervolgsters erg groot werden. Valerie Barthelemy liep naar een knappe 13de plaats en stijgt zo nog naar de top-40 in de WK-ranking.

In de 1500 meter zwemmen ging Flora Duffy meteen aan kop, met Taylor-Brown als 4de uit het water op 5 seconden van de olympische kampioene. Onder impuls van een sterke Flora Duffy bleven er vooraan zes triatletes over, waarvan Maya Kingma en Taylor Knibb letterlijk wegvielen toen ze met elkaar in aanrijding kwamen. Ze konden hun weg verderzetten en volgden op een halve minuut van Duffy, Taylor-Brown, de Duitse Lena Meisner en de Braziliaanse Vittoria Lopes. De rest van het veld keek dan tegen een achterstand aan van meer dan twee minuten.

4de World Triathlon wereldtitel voor Duffy

Vooraan kregen we een rechtstreeks duel tussen Duffy en Taylor-Brown. Tot iets voorbij halfweg kon de Britse het tempo van Duffy volgen, maar in de laatste 2 km lopen, maakte de Bermudaanse het definitieve verschil. Ze liep in 1u53’24 naar haar vierde wereldtitel (na 2016, 2017 en 2021) in de World Triathlon Championship Series. Georgia Taylor-Brown werd op 1’04 tweede en pakte het zilver in het WK. De Duitse Meisner pakte de derde plaats op 2’35 voor 70.3 Ironman wereldkampioene Taylor Knibb die met een vierde plaats de bronzen medaille op het WK om haar nek kreeg.

Barthelemy knap 13de

Onze Belgische dames Jolien Vermeylen en Valerie Barthelemy moesten in de Grand Final de hele tijd in de achtervolging op de ontketende Flora Duffy. Valerie Barthelemy had uiteindelijk nog een snelle 5 km in haar benen en liep naar een mooie 13de plaats op 5’11 van Duffy. Jolien Vermeylen werd 33ste. Claire Michel finishte als 38ste.

Voorlopige uitslag WTCS triatlon Abu Dhabi 2022 Vrouwen