Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens knap derde in Grand Final in Abu Dhabi, Bergere verrassende wereldkampioen
Jelle Geens als eerste van de achtervolgers in de wisselzone in de Grand Final in Abu Dhabi (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens knap derde in Grand Final in Abu Dhabi, Bergere verrassende wereldkampioen

De Belgische triatleet Jelle Geens pakte zaterdag een heel knappe derde plaats in de Grand Final triatlon in Abu Dhabi na een superspannende strijd in de 10 km lopen. Daarmee eindigt Jelle als vierde in het wereldkampioenschap triatlon over de olympische afstand. In de Grand Final in Abu Dhabi, de laatste manche van de World Triathlon Championship Series, pakte de Franse triatleet Leo Bergere de overwinning. Omdat Alex Yee en Hayden Wilde vierde en zesde werden, is Europees kampioen Bergere nu ook de verrassende wereldkampioen.

In Abu DHabi waren alle ogen gericht op de tweestrijd tussen de Brit Alex Yee en de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde voor de wereldtitel, maar de twee topfavorieten misten de goeie trein in het fietsen na de 1.500 meter zwemmen. Zij volgden in een groot peloton achter 9 koplopers, met onder andere Jonathan Brownlee, Vincent Luis, Henri Schoeman, Pierre Le Corre en Leo Bergere. Jelle Geens kwam pas als 47ste uit het water, op 52 seconden van leider Mark Devay. Snelle Jelle kon na drie van de negen ronden fietsen wel aansluiten in het grote achtervolgende peloton, waarin ook landgenoot Noah Servais zat.

Dat Leo Bergere mee vooraan zat, was een streep door de rekening van de medaillejacht van Jelle Geens. Om alsnog van de vierde plaats in het WK naar het brons op te schuiven, moest Jelle twee plaatsen beter eindigen dan Bergere en beter doen dan Luis. Ook voor Wilde en Yee werd het spannend met Bergere en Luis die beiden nog in aanmerking kwamen voor de wereldtitel. Toch slaagde de grote groep er nauwelijks in om tijd goed te maken op de kopgroep. De 9 leiders pakten halfweg een voorsprong van een minuut. In de slotfase zakte het tempo vooraan en bij de tweede wissel was het verschil nog net iets meer dan een halve minuut.

In de 10 km lopen speelde Leo Bergere alles of niks. De Franse triatleet nam in de tweede loopronde de leiding en hield een hoog tempo aan. Bij de achtervolgers schoven Jelle Geens en Alex Yee snel op richting de koplopers. Halfweg waren ze voorbij aan Reid en Devay en ze kregen ook Brownlee, Schoeman en Luis te pakken. In de laatste 5 km hadden ze alleen Bergere en Pearson nog voor zich, terwijl Wilde het lastig had in negende positie.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bergere 7 seconden voorsprong op Morgan Pearson en 22 seconden op Geens en Yee, met Wilde als vijfde op 35 seconden. De Europese kampioen stond de leidersplaats niet meer af en pakte zijn eerste WTCS-overwinning. De Amerikaan Pearson werd tweede en Jelle Geens spurtte voorbij Alex Yee naar een heel mooie derde plaats. Met Yee op 4 en Wilde op 6, die in de slotfase nog werd voorbij gesneld door de Australier Hauser, ging de wereldtitel in laatste instantie naar Leo Bergere. Yee pakt het zilver en Wilde het brons. Jelle Geens beëindigt het WK op een knappe vierde plaats. Noah Servais kwam als 20ste over de streep op 2’03 van Bergere, ook een mooie prestatie!

Voorlopige uitslag Grand Final Abu Dhabi 2022 Mannen