Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Patrick Lange pakt uit met record-marathon van 2u30 in alweer snelle Ironman Israel
Patrick Lange wint de Ironman Israel (foto: Ironman RR)
Nieuws

Patrick Lange pakt uit met record-marathon van 2u30 in alweer snelle Ironman Israel

De Duitser Patrick Lange heeft vrijdag stevig uitgepakt in de Ironman Israel, de voorlaatste volledige Ironman triatlon van het jaar. Het werd een erg snelle wedstrijd aan het meer van Galilea, met alweer zeven triatleten die onder de 8 uur doken, met Patrick Lange in 7u42’00 op kop. Maar het was vooral de marathon van de ex-wereldkampioen die indruk maakte op de concurrentie. Patrick Lange liep een persoonlijk record in maar liefst 2u30’32, de snelste marathon ooit in een volledige triatlon. Voor de Belg Stenn Goetstouwers eindigde het seizoen in mineur. Op de 70.3 Ironman was er Belgische age group winst, maar ook opnieuw een overlijden tijdens het zwemonderdeel.

Voor Stenn Goetstouwers is het een seizoen met vallen en opstaan geweest, met heel wat pech, maar ook met een mooie nationale titel op de halve triatlon. In Israel wou hij nog eens uitpakken met een goeie wedstrijd. Maar de sterren stonden de Tank van Wuustwezel niet gunstig gestemd. Al voor de wedstrijd kende hij heel wat pech. Een kapotte huurwagen, een gebroken wiel van zijn triatlonfiet en een lekke band op training maakten er geen vlekkeloze voorbereiding van. En ook in de wedstrijd liep het helaas mis voor Stenn, die tijdens de marathon uit de wedstrijd stapte, nadat hij als 15de van de fiets was gekomen.

Dat gebeurde allemaal al op redelijk achterstand van de Zweed Robert Kallin, die Baekkegard op anderhalve minuut zette. Florian Angert volgde op 4 minuten en Patrick Lange op 8 minuten. Maar de Duitser had dus een supersnelle marathon in de benen. Nooit liep iemand sneller in een Ironman en dus werd het een record-marathon in 2u30’32. Patrick Lange snelde in 7u42’00 naar een deugddoende overwinning, een mooie revanche voor zijn mindere prestatie op het WK in Hawaii. Baekkegard werd op 1’39 tweede en de Italiaan Gregory Barnaby werd derde in 7u47’02. De Nederlanders pakten overigens sterk uit met drie atleten in de top-10. Menno Koolhaas werd vijfde in 7u56. Tristan Olij werd negende en Milan Brons tiende.

Triatleet overleden in 70.3 Ironman

De 70.3 Ironman, de triatlon over de halve afstand die ook vrijdag werd gehouden, kreeg een dramatische afloop toen bekendgeraakte dat een triatleet die tijdens het zwemmen in moeilijkheden kwam achteraf overleden is. Het wierp een schaduw over de sportieve prestatie van Frederik Boussy. De triatleet uit Knokke-Heist was de vijfde snelste age groupers en pakte een overtuigende overwinning in zijn M40 categorie met zes minuten voorsprong op de nummer 2. Frederik pakte daarmee meteen zijn slot voor het WK 70.3 Ironman in het Finse Lahti in augustus 2023, een ideale voorbereiding om dan drie weken later te schitteren voor eigen volk in de 70.3 Ironman Belgium.