Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Oudste actieve vulkaan ter wereld begint uit te barsten in Hawaii
Screenshot van de rode gloed van de top van Mauna Loa gezien vanaf de pier in Kailua-Kona waar jaarlijks de Ironman plaatsvindt (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Oudste actieve vulkaan ter wereld begint uit te barsten in Hawaii

Indrukwekkende beelden vanuit Big Island, Hawaii waar de Mauna Loa zondag net voor middernacht plaatselijke tijd (maandagmiddag bij ons) voor het eerst in bijna 40 jaar begint uit te barsten. Mauna Loa is de oudste actieve vulkaan ter wereld. Ze kwam de laatste keer tot uitbarsting in 1984. De uitbarsting is zichtbaar vanaf de Kailua Bay pier in Kailua-Kona waar jaarlijks het WK Ironman plaatsvindt. Volgens de plaatselijke overheid is er voorlopig geen reden tot paniek en blijft de uitbarsting binnen de normen. Niettemin zijn er twee noodcentra geopend, onder andere aan de oude luchthaven van Kona, om eventuele geevacueerden op te vangen.

De uitbarsting van Mauna Loa wordt al meerdere maanden verwacht. De oudste actieve vulkaan ter wereld is een zogenaamd afgeschermde vulkaan, met een topcaldera die de vloeiende lava kan opvangen. Mauna Loa bevindt zich in het Hawaii Volcanoes National Park, een populaire attractie onder triatleten en supporters voor en na het WK Ironman in Kona. De dorpen in de buurt zijn voorlopig niet bedreigd, al waarschuwt de plaatselijke overheid de inwoners wel voor overwaaiende asresten. Er zijn ook twee noodcentra geopend voor burgers die eventueel dienen te evacueren.