Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Gaat WK Ironman in 2023 deels in Hawaii en deels in Nice door?
Gustav Iden aan de finish van het WK Ironman in Kailua-Kona (foto: 3athlon.be)
Hawaii

Gaat WK Ironman in 2023 deels in Hawaii en deels in Nice door?

Krijgen we in 2023 een wereldkampioenschap Ironman triatlon op twee locaties, met de mannen in Nice en de vrouwen in Kona? Online triatlon-magazine Triathlon Today kwam dinsdag met het breaking news dat ze van anonieme bronnen dichtbij de Ironman-organisatie te horen hebben gekregen dat in 2023 het WK over twee landen verdeeld zou worden. Dit zou meteen ook een oplossing bieden voor de vragen die de lokale overheid op Big Island heeft bij opnieuw een WK Ironman met races over twee dagen. De bedoeling zou zijn om vanaf nu te rouleren: het ene jaar de vrouwen in Hawaii en de mannen in Frankrijk en het andere jaar de mannen in Hawaii en de vrouwen op een andere locatie. Ironman heeft officieel nog niets van zich laten horen.

Dit jaar werd al duidelijk tijdens het WK Ironman dat een verdubbeling van het aantal triatleten een stevige impact heeft op Kailua-Kona en Big Island als geheel. Onder andere burgemeester Mitch Roth van Kona kreeg veel kritiek van de eilandbewoners en stelde na deze editie al vast dat er op zijn minst een evaluatie met Ironman moet volgen om opnieuw tot twee dagen Ironman triatlon over te gaan. Dat zou mogelijk de trigger zijn om nu naar een alternatieve oplossing te zoeken.

Die oplossing zou dus een verdeeld WK zijn, met de mannen, zowel de pro’s als de age groupers, op 10 september in het Franse Nice en de vrouwen in oktober in Kailua-Kona. De reguliere Ironman in Nice blijft gewoon doorgaan op 25 juni. Wij namen contact op met de organisatoren van Ironman France, maar zij konden het nieuws niet bevestigen.

Dit wordt ongetwijfeld vervolgd, ook al omdat er al slots voor Hawaii 2023 uitgedeeld zijn én omdat een aantal races in het weekend van 10 september en daarrond, zoals onder andere de 70.3 Ironman Belgium in Knokke-Heist op 17 september, de impact kunnen voelen van het WK.