Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman wereldkampioene en Sub-8 triatlete verlaten BMC Pro Triatlon Team, twee nieuwe talenten aan boord
Het BMC Pro Triatlon Team in 2022, met uiterst rechts Kat Matthews en Chelsea Sodaro die het team verlaten in 2023 (foto: BMC Pro Tri Team RR)
Nieuws

Ironman wereldkampioene en Sub-8 triatlete verlaten BMC Pro Triatlon Team, twee nieuwe talenten aan boord

Het Belgisch-internationale BMC Pro Triatlon Team Powered by 2XU kondigen hun team samenstelling voor 2023 aan en hoewel ze met veel vreugde terugblikken op de wereldtitel in Hawaii en zilver in St-George en een succesvolle sub-8 poging, nemen Chelsea Sodaro en Kat Matthews afscheid van het BMC-team. Ploegleider Bob De Wolf haalt in hun plaats twee absolute talenten binnen: de 23-jarige Deen Thor Bendix Madsen en de 30-jarige Lucy Buckingham, die in 2012 deelnam aan de Spelen in Londen en in 2014 wereldkampioene Mixed Team Relay werd met Groot-Brittanië.

Lucy: “Ik wil graag mijn eerste Ironman winnen”

Lucy Buckingham was in haar olympische triatlon periode nog bekend als Lucy Hall. Ze trouwde ondertussen met triatleet Mark Buckingham. In Londen werd ze op de Spelen 33ste, toen was ze nog maar net 20 jaar. Twee jaar later pakte ze goud met Team GB in de Mixed Relay en in 2016 veroverde ze de Europese titel triatlon. In 2018 maakte ze de overstap naar de lange afstand, en met succes. In 2021 won ze haar eerste 70.3 Ironman in het Poolse Gdynia. Datzelfde jaar pakte ze ook de winst in The Championship van Challenge in Samorin.

Lucy Buckingham kijkt erg uit naar het komende seizoen: “Het BMC Pro Triathlon Team is een echt iconisch team met veel successen op de lange afstand. Hoewel we als individuen racen, ben ik er trots op deel uit te maken van een team. Ik wil graag de stap zetten naar Ironman en andere volledige triatlons en het team heeft een schat aan ervaring die ik goed kan gebruiken. Wat mijn ambities voor volgend seizoen betreft, zou ik graag in 2023 op het podium van de PTO-series en grote kampioenschappen geraken en mijn eerste Ironman winnen,” aldus Lucy.

Thor: “Eén van de beste triatleten ter wereld worden”

De 23-jarige Thor Bendix Madsen verbaasde dit jaar vriend en vijand door zijn allereerste Ironman triatlon af te leggen in 7u51, één van de snelste debuuttijden ooit. Het leverde hem een vierde plaats op in Ironman Kalmar. Nadien pakte hij ook nog een knappe 8ste plaats op het WK 70.3 Ironman in St-George. “Ik ben al een fan van het BMC Pro Triatlon Team toen ik in 2015 in de sport kwam en supporter was voor Helle Frederiksen, dien toen het wereldrecord 70.3 Ironman brak bij het BMC team,” vertelt uber-biker Thor.

“Ik wil 1 van de beste triatleten ter wereld worden en dus zit ik nu bij het juiste team. In 2023 wil ik top 10 plaatsen bij de PTO wedstrijden, in de top 20 van de World Ranking geraken, een top 5 bij 70.3 Worlds en een top 10 finish op het WK Ironman halen. Ik weet dat dit ambitieuze doelen zijn, maar ik denk zeker dat ze werkelijkheid kunnen worden als ik blijf doen wat ik nu doe tijdens de training,” aldus Thor Bendix Madsen.

7 triatleten bij BMC Pro Triatlon Team in 2023

Het was evident na hun topprestaties in 2022 dat het moeilijk zou zijn om wereldsterren Chelsea Sodaro en Kat Matthews in het team te houden. Zij gaan elk hun eigen weg maar blikken tevreden terug op hun tijd met de broers Bob en Ben De Wolf. In 2023 bestaat het BMC Pro Triatlon Team Powered By 2XU opnieuw uit 7 triatleten. Naast nieuwkomers Thor Bendix Madsen en Lucy Buckingham zijn er ook nog vaste waarden Max Neumann (Australië), Patrik Nilsson (Zweden), Kristian Hogenhaug (Denemarken), Chris Leiferman (USA) en Pablo Dapena (Spanje).

Het team heeft zijn uitvalsbasis in het Belgische Kalmthout waar ook triatlonwinkel Optimize Bike & Tri gevestigd is.