Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wat als Seppe Odeyn 10de keer de Hel wint? “Niet te ver vooruit denken, maar als ik niet win, kom ik zeker terug…”
Seppe Odeyn , 9-voudig winnaar van de Hel (foto: Jim De Sitter)
Multisports

Wat als Seppe Odeyn 10de keer de Hel wint? “Niet te ver vooruit denken, maar als ik niet win, kom ik zeker terug…”

Zondag 18 december staat de 20ste editie van de beruchte Hel van Kasterlee op het programma en Seppe Odeyn kan de zwaarste cross-duatlon ter wereld voor de 10de keer winnen. Dan zou hij dus de helft van alle edities van de Hel van Kasterlee op zijn naam geschreven hebben. Je kan het zondag hier allemaal live volgen op 3athlon.be maar wij gingen eerst ons licht al eens opsteken bij Seppe Odeyn en stelden hem de vraag die iedereen hem stelt. Wat als Seppe Odeyn zondag voor de 10de keer de Hel wint?

“Met regen op zondag wordt het een ander verhaal”

Het is dinsdagochtend en ons uitzicht kleurt wit door de vrieskou. De thermometer wijst een slordige -6 aan en dus bellen we Seppe Odeyn even om te kijken of de Helleveeg aan het trainen is om te acclimatiseren. “Dat zou wat laat zijn he, om me nu nog aan deze temperaturen te moeten aanpassen. Nee, ik was zoals zoveel Belgen het ijs van de auto aan het krabben,” lacht Seppe. Meteen hebben we een mooi eerste onderwerp om over te babbelen: het weer. In de aanloop naar de Hel van Kasterlee kijken de meeste deelnemers erg kritisch naar de voorspellingen van het KMI. Seppe is er nog niet helemaal gerust op: “Als het zo blijft vriezen, zouden we wel eens een heel snelle wedstrijd kunnen krijgen. Maar stel je voor dat het regent op wedstrijddag en je krijgt zo’n glad modderlaagje op die bevroren ondergrond, dan is het een heel ander verhaal,” legt de negenvoudige winnaar uit.

Op vijf dagen voor de start van de Hel van Kasterlee is het voor Seppe taperen geblazen, al is die gedwongen rust iets wat hem niet echt ligt. “Ik noem het dan ook eerder afkicken dan taperen voor mij,” lacht Seppe opnieuw. “Maar de trainingen zitten er op en ik heb er alles aan gedaan om voor een tiende overwinning te gaan. Deze week is het inderdaad rusten en al het materiaal klaarmaken en gereed leggen voor zondag. Ik voorzie alleszins al verschillende types banden voor de wedstrijd. En voor de rest hou ik de tegenstand wat in de gaten.”

“Vier sterren voor Tim Van Hemel”

Die concurrentie is niet min, dat beseft Seppe zelf ook. “Als dit het puntensysteem van Sporza zou zijn, dan durf ik alvast vier sterren geven aan Tim Van Hemel,” legt Seppe uit. “Die is een succesvolle switch aan het maken naar de langere afstand en dit moet hem zowel qua lopen als qua fietsen zeker liggen. Ook Geert Lauryssen is duidelijk in vorm, net zoals Bart Borghs, die weer heel hard aan het lopen is de laatste tijd. En van die twee jonge Kastelse coureurs Ward van Laer en Yves Coolen verwacht ik ook veel. Vooral Yves heeft al laten zien dat hij ook snel kan lopen. Het kan zo maar eens zijn dat we na het eerste lopen met een grote groep van een man of zeven naar de wissel trekken.”

Om van deze 20ste jubileumeditie iets speciaals te maken, heeft organisator Ben Van De Water een extra technische lus langs het veldritparcours van Lichtaart voorzien bij elke van de vijf ronden mountainbiken. Het betekent extra kilometers, maar Seppe vreest die passages niet echt. “Het is wel een technisch stuk waar je in principe je tanden op kan stukbijten, maar ervoor en erna heb je een zone die vlak is, met een stuk over asfalt, dus daar kan je dan even recupereren. Ook hier zal opnieuw veel afhangen van de uiteindelijke weersomstandigheden,” vertelt Seppe.

De Roland Liboton van de Hel van Kasterlee

Zondag kan en wil hij voor de tiende keer de Hel winnen. Maar wat als hij dat doel haalt? “Die vraag wordt me bijna dagelijks gesteld,” lacht Seppe. “Ik weet het zelf niet. Ik wil niet te ver vooruitkijken. Toen ik de Hel voor de 7de keer gewonnen had, heb ik me meteen als doel gesteld om de wedstrijd proberen tien keer te winnen. Ik zit nu aan negen zeges en ik ga vol voor die tiende overwinning. Soms vind ik het zelf wel een beetje absurd. Denken de mensen dan niet dat het een te gemakkelijke wedstrijd is, dat er te weinig tegenstand is?” vraagt Seppe zich af.

Als we de vergelijking maken met de tien Belgische titels veldrijden op een rij van Roland Liboton, is Seppe weer mee. “Tja, dat vonden wij ivroeger ook wel straf, net als de hegemonie van Sanne Cant bij de vrouwen. Nu ja, ik moet zondag eerst nog winnen natuurlijk. Want 1 ding staat al vast, als ik de Hel van Kasterlee dit jaar niet win, dan kom ik volgend jaar zeker terug om toch voor die tiende zege te gaan,” aldus Seppe.