Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwe sprinttriatlon in Ronse in voorjaar met bonificaties op de E3-col
De Karnemelkbeekstraat in Ronse, ook bekend als de E3-col (foto: RR)
Nieuws

Nieuwe sprinttriatlon in Ronse in voorjaar met bonificaties op de E3-col

In het voorjaar van 2023 krijgen we een gloednieuwe sprinttriatlon in Ronse, met als blikvanger de beklimming van de beruchte Karnemelkbeekstraat, ook wel bekend als de E3-col uit de E3-prijs van Harelbeke in het wielrennen. Op die beklimming zijn er overigens bonificaties te verdienen die meetellen voor de einduitslag. Vorig jaar testte Sportevents het concept uit met massa-starts in het fietsen en het lopen, waarbij aan de finish de eindtijd uiteindelijk de uitslag bepaalt. Dat leverde een hoop spanning op en dus wordt hetzelfde concept toegepast in Ronse. En ook mooi: de sprint-triatlon van Ronse, met nog zwemmen in binnenbad, vult mooi het gat tussen de triatlons in maart en de start van het openwaterseizoen in mei 2023.

Vroege vogels krijgen volledig zwembad voor zich

De nieuwe sprinttriatlon staat op de kalender op 16 april. De triatlon bestaat uit 400 meter zwemmen, weliswaar in binnenbad. In ochtend volgt dan de gezamenlijke start voor 23 km fietsen, met bonificatieseconden bovenop de E3-col en twee keer bij de finish die vlakbij het zwembad ligt. Nadien volgt er nog een loopgedeelte van 5,7 km met 4 ronden over de Finse piste rond het zwembad, wat de wedstrijd dus extra spectaculair maakt voor de toeschouwers.

Het is wel aan de vroege vogels in Ronse. Om de triatleten de kans te geven om telkens alleen in een baan te starten, vindt de zwemstart plaats van 7u15 tot 9u. De deelnemers vertrekken elk afzonderlijk om de 30 seconden in het water, net zoals een tijdrit. Daarna zwemmen ze in elke baan telkens heen een weer waarbij ze om de 50 meter telkens onder de koorden door moeten zwemmen. Dat komt dan in totaal uit op 400 meter.

Bonificaties voor eerste 5 op E3-col en aan finish

Na het zwemmen vertrekken alle deelnemers gezamenlijk om 10 uur voor de fietsproef van 2 ronden van 11,5km. Boven op de E3-col in de Karnemelkbeekstraat ligt er een tussensprint waar elke ronde bonificatieseconden te sprokkelen zijn voor de eerste 5, van 30, 20, 15 en 10 tot 5 seconden. Ook aan de finish die dichtbij het zwembad ligt zijn er na 2 ronden bonificatieseconden te verdienen voor de eerste 5.

Na het fietsen kunnen de deelnemers even op adem komen en genieten van een rustmoment van 50 minuten voor de snelsten en 30 minuten voor de traagsten. Ook de loopproef, die start om 11u30, zal een gezamenlijke start hebben. De deelnemers leggen 4 ronden af op de Finse piste rond het stedelijk zwembad van Ronse. Het looponderdeel zal uitkomen op 5,7 km waar er geen bonificatieseconden te winnen zijn. De uiteindelijke winnaar is hij en zij die alle drie de onderdelen opgeteld het snelste aflegt.

De inschrijvingen gaan open op 21 december en tot en met 4 januari kan je genieten van een early bird tarief.