Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hayden Wilde bereidt zich in België voor op druk 2023 “PTO Tour, olympisch testevent en kwalificatie WK 70.3 Ironman”
Nieuw-Zeelands-Belgisch trialonkoppel Hayden Wilde en Hanne De Vet (foto:3athlon.be)
Nieuws

Hayden Wilde bereidt zich in België voor op druk 2023 “PTO Tour, olympisch testevent en kwalificatie WK 70.3 Ironman”

De Nieuw-Zeelandse triatleet Hayden Wilde pakte in 2021 de bronzen medaille op de olympische triatlon in Tokyo en eindigde dit jaar derde in de World Triathlon Championship Series. Hij was niet helemaal tevreden over het einde van het seizoen, want samen met Alex Yee was hij de grote favoriet voor de wereldtitel die uiteindelijk in de Grand Final naar Leo Bergere ging. Wij troffen Hayden Wilde bij de ploegvoorstelling van het Athletes For Hope Team van zijn vriendin Hanne De Vet in Wuustwezel en blikten met het triatlonkoppel vooruit naar 2023, waarin Hayden Wilde opnieuw plannen heeft op de lange afstand.

“Geboren in Taupo, dus WK 70.3 in 2024 wordt thuiswedstrijd”

We waren verrast om Hayden in Wuustwezel te zien, want welk seizoen is het momenteel in Nieuw-Zeeland? “Het is daar zomer, maar het is er op dit moment meer aan het regenen dan hier in Wuustwezel, dus het is eigenlijk vrij goed hier,” lacht Hayden. “Ik vind de koude niet zo erg, zolang het maar niet regent.” En dus kan hij op de Wuustwezelse wegen zijn fietstrainingen in de winter afwerken. Volgens Hanne hoeft hij overigens geen begeleiding meer. “Hij kent de trainingsroutes ondertussen beter dan ik. Hij is nu drie jaar hier, dus hij kent zijn weg wel. Ik heb hem naast kroketten en frieten ook de traditie van jenever shotjes op de kerstmarkt geleerd en ook dat beviel hem goed,” lacht Hanne.

Over naar meer serieuze dingen. Wat mogen we van Hayden en Hanne verwachten in 2023? “Ik mik vooral op de World Series, ik heb het afgelopen jaar niet zo goed beëindigd. Ik ben derde geworden, maar ik wil graag nog een volgende stap zetten,” vertelt Hayden. “Voor mij is het hetzelfde, ik wil ook hoger mikken, al is dat nog altijd op een ander niveau dan Hayden. Maar deze winter focus ik me wat meer op school en start ik mijn stage. In de zomer gaat de focus dan weer helemaal op triatlon,” legt Hanne uit. “Op de lange afstand wil ik me aan het einde van het jaar graag in de 70.3 Ironman Taupo kwalificeren voor het WK het jaar nadien. Uit mijn eerste ervaring met de langere afstand in de Clash Daytona heb ik alvast geleerd dat je voedingsplan erg belangrijk is.”

PTO European Open en 70.3 Ironman Taupo

Het komende triatlonseizoen vormt ook de aanloop naar het belangrijke triatlonseizoen, met de Olympische Spelen in Parijs en het WK 70.3 Ironman in Nieuw-Zeeland. Hoe zit het met de ambities van Hayden op de lange afstand? Want iedereen zet tegenwoordig de stap naar het langere werk. “In september van 2023 is er eerst nog het test-event van de olympische triatlon in Parijs. Dat wordt een belangrijke wedstrijd.”

“En als alles goed gaat en de datums goed vallen, doe ik in 2023 ook de European Open van de PTO Tour. En net zoals Hanne doe ik de 70.3 Ironman Taupo aan het einde van het jaar. Hopelijk kan ik me kwalificeren voor het WK 70.3 dat in 2024 in Taupo plaatsvindt. Ik ben in Taupo geboren dus ik zou graag het WK thuis meemaken na de Olympische Spelen in 2024. Ik hou echt van de lange afstand, dat is waarin ik begonnen ben en ik keer er graag naar terug,” aldus Hayden.

Drie cross-cup veldlopen

Ondertussen amuseerden Hanne en Hayden zich vorig weekend al met de Meerdaelwoud Trailrun waarin Vetje een derde podiumplaats pakte en Hayden negende werd. “We willen ook nog een drietal cross-cup veldlopen meedoen,” vertelt Hayden nadat we de camera hebben weggeborgen. “Ik hoop dat ik een wildcard kan krijgen, het zou goed zijn voor mijn internationale World Athletics punten. Veldlopen is in Nieuw-Zeeland overigens erg populair,” aldus nog Hayden.