Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatleten Anne Haug en Kristian Blummenfelt aan kop van PTO World Ranking, 1 Belgische triatleet in top-20
Kristian Blummenfelt en Anne Haug bij de Collins Cup in Samorin in 2022 (foto: PTO)
Nieuws

Triatleten Anne Haug en Kristian Blummenfelt aan kop van PTO World Ranking, 1 Belgische triatleet in top-20

De PTO, de Professional Triathletes Organisation, heeft de definitieve World Ranking voor 2022 vastgelegd, met de Noor Kristian Blummenfelt als nummer 1 bij de mannen en, toch wel opvallend, de Duitse Anne Haug als nummer 1 bij de vrouwen. Haug pakte in 2022 geen enkele titel, maar scoort door onder andere haar zege in de Challenge Roth hoger dan wereldkampioenes Daniela Ryf, Chelsea Sodaro en Taylor Knibb. Bij de mannen vinden we nog 4 Belgische triatleten in de top-100, waarvan eentje in de top-20. Bij de vrouwen is er nog 1 Belgische die overblijft in de top-100.

4 Belgen in top-100

Pieter Heemeryck had een seizoen met ups en downs, maar werd toch beloond met een uiteindelijke 18de plaats in de PTO World Ranking, met dank aan zijn knappe sub-8 tweede plaats achter Alistair Brownlee in de Ironman Kalmar en zijn sterke prestaties in de PTO US Open en Canadian Open. Pieter is de enige Belg in de top-20. Nog in de top-100 vinden we Bart Aernouts op 68, Pamphiel Pareyn op 72 en Christophe De Keyser op 92. Bovenaan gaat Kristian Blummenfelt zijn landgenoot Gustav Iden en de Deen Magnus Ditlev vooraf.

Blummenfelt werd twee keer wereldkampioen in St-George, in mei op het WK Ironman 2021 en in november op het WK 70.3. “Het was een sterk jaar voor mij met het winnen van de Ironman World Championships en 70.3 World Championships in St George naast andere prestaties. Bovenaan de PTO-wereldranglijst van 2022 eindigen is iets waar ik erg trots op ben en ik zal proberen hetzelfde opnieuw te doen in 2023,” aldus Kristian Blummenfelt

Alexandra Tondeur enige Belgische in top-100

Bij de vrouwen staat Anne Haug, ondanks het feit dat ze geen enkele titel pakte, helemaal bovenaan. De Duitse gaat de Zwitserse Daniela Ryf vooraf en de Australische Ashleigh Gentle staat verrassend op drie, vooral door haar zeges in de PTO Tour. “Ik ben echt overweldigd om na de uitdagende Covid-jaren bovenaan de PTO-wereldranglijst te staan. Hoewel ik niet die ene uitstekende race had die ik me had gewenst, kon ik het hele seizoen zeer consistent zijn in mijn prestaties, dankzij mijn geweldige team achter me. Zij hielden me fit en gezond,” vertelde Haug.

In 2022 zagen we weinig Belgische triatletes op het internationale niveau aan het werk. Alexandra Tondeur werd tweede in de Ironman Zwitserland en Ironman Nice, maar dat zijn niet de hoogst gekwalificeerde races. Daardoor is Alexandra The Great onze enige Belgische triatlete in de top-100 op de 74ste plaats.

PTO werkt aan nieuwe berekening voor World Ranking

Het feit dat wereldkampioenes Chelsea Sodaro en Taylor Knibb niet eens in de top-3 staan, doet de wenkbrauwen fronsen. Eerder was er al kritiek op de manier waarop de PTO rankings samengesteld worden. Maar er is mogelijk beterschap op komst. “De PTO en de atleten-commissie hebben gewerkt aan een bijgewerkte versie van de PTO Wereldranglijst voor 2023, die volgende maand bekend wordt gemaakt,” aldus de PTO.

Hier vind je de PTO World Rankings van 2022.