Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Als je finisht en je hebt nog een grammetje energie over: handjes in de lucht en lachen!” – Het Beste van 2022 door Jim
Erik Vanhove in zijn ondertussen iconische finish-stijl op de triatlon van Menen (foto: Jim De Sitter)
Best of 2022

“Als je finisht en je hebt nog een grammetje energie over: handjes in de lucht en lachen!” – Het Beste van 2022 door Jim

“Het meest voorkomende fenomeen is de atleet die over de finishlijn komt, hoofd naar beneden, om de tijd te stoppen op de sportwatch. Terwijl de timingsystemen echt wel voor een heel nauwkeurige tijdsopname zorgen hoor…” Aan het woord is 3athlon.be godfather Jim De Sitter, die deze week de Throwback Thursday van 2022 voor zijn rekening neemt. Jim moedigde de triatleten in Menen in 2022 aan om iets meer enthousiasme in hun finish te steken. En dat leverde schitterende foto’s op. Laat het alvast een goed voornemen zijn voor 2023: Handjes in de lucht en big smile!

“Van bij de opstart van 3athlon.be in 2005, waren fotoreportages een vast gegeven. Elk weekend was ik  wel ergens op een wedstrijd met mijn fototoestel om de deelnemers leuke foto’s te bezorgen. Al snel was de keuze gemaakt dat ik er vooral een missie wou van maken om ALLE atleten te fotograferen. In tegenstelling tot de “echte” persfotografen die na het finishen van de top-3, héél misschien nog bleven om de finish van de eerste dame mee te pikken, om dan hun schup af te kuisen. Ik maakte er een erezaak van om ook telkens de allerlaatste finisher een finishfoto te bezorgen.

18 jaar lang duizenden triatleten gefotografeerd

Toen ik enkele jaren later het 3athlon.be platform doorgaf aan Hans, stopte ook mijn activiteit als fotograaf op tri- en duathlon wedstrijden. Tot ik enkele jaren geleden het product Finishfoto.be lanceerde. Een fotoservice waarbij er foto’s worden gemaakt langs het parcours, en/of de finish en waarbij de foto’s direct ter plaatse worden afgedrukt als leuk aandenken voor de deelnemers. Na een moeilijke corona periode, is finishfoto.be alweer een gevestigde waarde geworden op heel wat tri- en duathlon wedstrijden en hebben sommige atleten al een heuse verzameling aan actiefoto’s op hun koelkast hangen.

Een heuse introductie om te zeggen: ik heb de voorbije 18 jaar vele duizenden atleten gefotografeerd terwijl ze over de finish liepen. En er is één ding wat me enorm opvalt en waar ik me toch wel behoorlijk aan ergerde: de manier waarop de meerderheid over de finish loopt en het gebrek aan enthousiasme.

Het meest voorkomende fenomeen is de atleet die over de finishlijn komt, hoofd naar beneden, om de tijd te stoppen op de sportwatch. Terwijl de timingsystemen echt wel voor een heel nauwkeurige tijdsopname zorgen hoor;-) Het is eerder uitzonderlijk dat atleten euforisch over de streep komen gelopen. En dat is jammer. Want waarom beoefen je sport? Toch in de eerste plaats om er van te genieten, niet?

De jump van Erik Vanhove

Erik Vanhove in zijn ondertussen iconische finish-stijl op de triatlon van Menen (foto: Jim De Sitter)
Erik Vanhove in zijn ondertussen iconische finish-stijl op de triatlon van Menen (foto: Jim De Sitter)

In 2021 stond ik de atleten op te wachten aan de finish van de Decospan ½ triathlon in Menen. En na een hoop “gewone” finishes, kwam de immer sympathieke en enthousiaste Erik Vanhove met een vreugdesprong over de finish gelopen.

De finishfofo van Erik kreeg enorme positieve feedback op social media en bracht me op een idee. Ik stelde voor aan de organisatoren van de triathlon Menen om een extra wedstrijd voor de mooiste finish aan hun wedstrijd te koppelen. Zij waren direct te vinden voor het initiatief en zorgden zelfs voor een sponsor die extra prijzen wou schenken voor de winnaars van deze ludieke wedstrijd.

Mijn oproep om er een speciale finish van te maken, werd toch door behoorlijk wat atleten opgevolgd. Sommigen deden een sprongetje of dansje, anderen gingen echt wel heel creatief aan de slag, tot verkleedparijen aan toe. Af en toe tot ergernis van de scheidsrechters. Een dame had haar dochter een Spaanse Flamenco outfit aangetrokken om samen met haar te finishen. Maar uiteraard blijven de regels van de triathlonsport gelden en moeten die ten allen tijde gerespecteerd blijven. Dus hoe leuk het idee ook was: er mogen geen supporters of kinderen mee over de finish.

De top-3 fotofinishes van Menen

Van alle originele finishers koos ik er mijn top-10 uit om dan een stemronde te doen via social media. En met gigantisch success. Er werd massaal geliked, geshared en gestemd. En dit werd de top-3:

De top-3 kreeg een mooie cadeaubon van Wolvenberg en de winnares Bianca kreeg daar bovenop haar foto in groot formaat.

De wedstrijd was een éénmalige actie. Maar toch wil ik nog eens een oproep doen aan alle atleten: wanneer je aan de finish komt, en je hebt nog een grammetje energie in je lichaam:

  • Nummer vooraan (vooral op vraag van de refs)
  • Petje en/of zonnebril af
  • Handjes in de lucht
  • En SMILE,” aldus Jim