Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Diego Van Looy tekent beroep aan tegen DSQ in Israman: “Als ze dit niet recht zetten, was dit mijn laatste wedstrijd!”
Diego Van Looy tijdens de run in de Israman 226 (foto: Diego Van Looy RR)
Nieuws

Diego Van Looy tekent beroep aan tegen DSQ in Israman: “Als ze dit niet recht zetten, was dit mijn laatste wedstrijd!”

Diego Van Looy kwam vrijdag als eerste over de streep in Eilat in de Israman 226 na 9u43’43 maar werd niet tot winnaar uitgeroepen, maar gediskwalificeerd omdat hij in het fietsen over de witte lijn zou zijn gegaan. De Belgische triatleet heeft ondertussen beroep aangetekend tegen die beslissing. Op social media liet hij zijn teleurstelling en ontgoocheling de vrije loop. Terwijl er massaal reacties binnenlopen op de bijna onmenselijke prestatie die hij geleverd heeft anderhalf jaar na zijn horror-crash, zit het bij Diego enorm diep. “Als ik niet in mijn recht wordt gesproken en als winnaar uitgeroepen zal worden was dit officieel mijn allerlaatste wedstrijd in de triatlonsport!”

Wij hopen dat Diego het een paar dagen geeft. De ontgoocheling zal nu enorm zijn, zeker na alles wat hij heeft doorgemaakt. Maar zijn (morele) overwinning in de Israman en zijn finish na maandenlange zware revalidatie, soms tegen beter weten in, zijn inspirerende en motiverende momenten voor heel veel triatleten en zelfs mensen buiten de sport. Langs de andere kant begrijpen we maar al te goed dat hij enorm ontgoocheld is dat zijn comeback overschaduwd wordt door een DSQ. In zijn relaas wordt ook duidelijk hoe moeilijk organisaties het maken voor triatleten door zoveel mensen over verschillende afstanden over hetzelfde parcours te sturen. Hieronder de volledige reactie van Diego:

“3 fietsers naast elkaar blokkeren het baanvak”

“Vandaag had ik mijn comeback race en ik had superbenen op de fiets. In de 180km fietsen met 3.300 hoogtemeters en een verschrikkelijke wind, duwde ik 280 Watt voor 62 kg. Ik kom op 100 km bij de jurywagen en maak bezwaar dat ik er ben en dat ze mij blokkeren langs alle kanten. Dat wil zeggen dat er over het hele baanvak 3 fietsers naast mekaar rijden aan verschrikkelijk trage snelheden. Ik kwam aan 60 km/u aangereden en doe nogmaals teken dat ze me blocken.”

“Het wordt een gevaarlijke situatie en ik krijg een windstoot waardoor ik scheef over de middenlijn kom terwijl ik weet dat de jury achter mij rijd. Ik ben natuurlijk niet dom, ik doe nogmaals teken dat ze iets moeten doen, maar er gebeurt niets. Ik rijd aan een snelheid die 20 km/u hoger ligt naar voor en zet me terug op rechts om zelf niet te vallen. Plots komt er wel actie, een rode kaart. De andere jury komt me zeggen dat ik best gewoon verder doe en dat doe ik ook.”

“Genoeg is genoeg”

“Na een fantastische wedstrijd kom ik met veel emoties als eerste aan. De hele organisatie raadt mij aan om beroep aan te tekenen, wat natuurlijk meteen gedaan werd! Ik ben de meest eerlijke atleet die er is, maar als de situatie te gevaarlijk wordt, moet je soms de veiligste optie kiezen. Als ik weet dat ik net de jury ben gepasseerd ga ik toch geen dwaze dingen ondernemen zeker.”

“Als ik niet in mijn recht wordt gesproken en als winnaar uitgeroepen zal worden was dit officieel mijn allerlaatste wedstrijd in de triatlonsport! Genoeg is genoeg,” aldus Diego.