Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwe PTO World Ranking puntensysteem ontwikkeld door pro-triatleten
Kristian Blummenfelt en Ashleigh Gentle (foto's: PTO)
Nieuws

Nieuwe PTO World Ranking puntensysteem ontwikkeld door pro-triatleten

Nadat er al heel wat gezegd en geschreven is over de onduidelijke berekening van de PTO World Ranking, de wereldranglijst voor triatleten van de lange afstand, komt de PTO nu met een volledig nieuw puntensysteem, mee ontwikkeld door 5 internationale pro-triatleten. De long distance triatlons krijgen bij de PTO voortaan 5 niveau’s: Diamond, Platinum, Gold, Silver en Bronze. De sterkte van het deelnemersveld is een andere belangrijke factor en voortaan worden triatleten onderling vergeleken en niet langer tegenover een theoretische finish-tijd. Dat zou moeten leiden tot een meer transparante world ranking zodat triatleten zelf ook beter hun wedstrijden in functie van de rangschikking kunnen plannen.

De Britse triatlete Ruth Astle, Fransman Antony Costes, de Australische Renee Kiley, de Canadese triatleet Jackson Laundry en de Amerikaanse Danielle Lewis zijn de vijf pro-triatleten die het nieuwe puntensysteem mee ontwikkeld hebben. “Als organisatie waarvan de atleten mede-eigenaar zijn, was het belangrijk dat zij het voortouw namen bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem, na unanieme feedback dat het systeem moest veranderen,” zei PTO CEO Sam Renouf. “We willen vooral het PTO Athlete Rankings Committee bedanken voor al hun ideeën, energie en harde werk van het afgelopen jaar, dat ons naar mijn mening op een veel betere plaats heeft gebracht.”

Van Diamond tot Bronze

Het indelen van een triatlon in 1 van de 5 niveau’s is wellicht de belangrijkste vernieuwing bij de PTO. Alle afstanden boven de olympische triatlon komen in aanmerking, met die beperking dat er een prijzenpot van minstens 10.000 dollar moet zijn. Wedstrijden kunnen een Diamond, Platinum, Gold, Silver of Bronze status krijgen op basis van onder andere de prijzenpot, de sterkte van het deelnemersveld, de uitstraling van de wedstrijd en media-coverage. Dat zou er voor moeten zorgen dat races met een sterk deelnemersveld hoger gewaardeerd worden. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met tijdsverschillen, waarbij zowel een sterke kloof tussen 1 en 2 als een sprint-finish met kleine verschillen beloond worden.

“De afgelopen 13 maanden hebben we hard gewerkt aan een systeem dat voldoet aan de kernbeginselen die volgens ons fundamenteel zijn voor het systeem – eenvoudig, transparant, objectief en eerlijk. We hebben een hele reeks verschillende systemen onderzocht om te proberen aan deze criteria te voldoen en ik geloof dat het systeem waar we uiteindelijk uit zijn gekomen het voor atleten gemakkelijker maakt om te weten welke punten ze van een wedstrijd kunnen verwachten, en voor fans om te begrijpen hoe die punten zijn toegekend,” aldus Ruth Astle.

In de nieuwe World Ranking tellen nog altijd de drie beste resultaten van een atleet mee, maar het wordt niet langer een jaar-ranking, maar wel een rolling 52 weken klassement. Wij zijn alvast benieuwd naar de praktische implementatie van de nieuwe World Ranking. En knap van de PTO dat ze de kritiek en feedback van atleten, media en supporters ter harte nemen en met oplossingen komen.

Hier vind je alle informatie over de nieuwe PTO World Ranking.

Hier vind je de huidige PTO World Ranking.