Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wereldkampioene Xterra triatlon krijgt BAFTA film award voor beste aangepast scenario
Lesley Paterson pakte in 2018 haar derde wereldtitel in de Xterra Maui (foto: Xterra)
Nieuws

Wereldkampioene Xterra triatlon krijgt BAFTA film award voor beste aangepast scenario

De Schotse triatlete Lesley Paterson is in de triatlonwereld best al bekend door haar drie wereldtitels in Xterra Maui en twee gouden medailles op de WK’s cross-triatlon, maar de 42-jarige Paterson krijgt nu pas echt wereldwijd bekendheid als gevierd scenariste en producer. Afgelopen zondag won haar film “All Quiet On The Western Front” maar liefst 7 beeldjes tijdens de Britse BAFTA Film Awards. Paterson is mede executive producer van de film. Eén van die BAFTA’s is voor Lesley Paterson zelf, voor beste aangepast scenario. De vroegere triatlete herschreef het scenario gebaseerd op het bekende Duitse boek “Im Westen Nichts Neues” die de gruwel van Wereldoorlog I op een beklijvende manier in beeld brengt. De film “All Quiet On The Western Front” heeft ook al negen Oscar-nominaties en is momenteel te zien op Netflix.

Negen Oscar-nominaties

“All Quiet On The Western Front” is een bijna levenswerk geworden voor Lesley Paterson. Ze begon er 16 jaar geleden aan en gebruikte haar prijzengeld en andere inkomsten vanuit haar triatloncarriere om de film te bekostigen. Toen Netflix jaren later haar verhaal hoorde, was de Amerikaanse streamingdienst meteen bereid om mee aan boord te springen en zo ging vanaf 2020 de trein definitief aan het rollen. Zondag ontving de crew maar liefst zeven BAFTA awards waaronder de hoofdprijs voor beste film. Daarmee versterkt “All Quiet On The Western Front” zijn favorietenstatus voor de Oscars. De film ontving negen academy award nominaties, wat uitzonderlijk is voor een film die grotendeels in het Duits en een stuk in het Frans gedraaid werd.

Vijf keer wereldkampioene

In haar carriere als triatlete begon Paterson oorspronkelijk als duatlete, met brons en zilver op het WK bij de juniores in 1998 en 2000. Tussendoor werd ze ook vice-Europees kampioene duatlon bij de juniores. In het begin van de 21ste eeuw zette ze haar triatloncarriere een tijdje aan de kant, maar ze keerde terug met de Schotse titel triatlon in 2007. Het jaar nadien begon ze aan een nieuwe carriere in Xterra, met meteen een 10de plaats op het WK in Maui tot gevolg. In 2009 pakte ze zilver in Maui, in 2011 gevolgd door haar eerste wereldtitel. In 2012 volgde ze zichzelf op als wereldkampioene Xterra en ze pakte ook de ITU wereldtitel in cross-triatlon. Ze behaalde nog drie keer zilver. In 2018 deed ze opnieuw de dubbel: de wereldtitel in Maui en in cross-triatlon in Odense. In 2020 stopte ze met triatlon om zich helemaal toe te leggen op de opnames van “All Quiet On The Western Front”.