Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Allereerste PTO European Open triatlon wordt toegevoegd aan Multisport WK in Ibiza
Tim Van Hemel werd Europees kampioen cross-duatlon in 2018 in Ibiza (foto: World Triathlon)
Duathlon

Allereerste PTO European Open triatlon wordt toegevoegd aan Multisport WK in Ibiza

We hebben er even op moeten wachten, maar de kogel is eindelijk door de kerk: er komt voor het eerst een PTO European Open triatlon op 6 mei in Ibiza. Het was al een tijdje duidelijk dat er in mei een Europese manche van de PTO Tour zou komen, in navolging van de eerder aangekondigde US Open in Milwaukee en Asian Open in Singapore. Er deden geruchten de ronde dat het Samorin zou worden, nadien leek Rome ook een stevige optie, maar uiteindelijk is het Ibiza geworden. De European Open triatlon wordt toegevoegd aan het al rijk gevulde programma van het multisport WK in Ibiza. In de marge van deze aankondiging komt PTO met nog opvallend nieuws: in de US Open en de European Open mogen alleen triatleten uit de top-30 van de World Ranking starten, in de Asian Open zelfs alleen de top-20!

Het wereldkampioenschap multisport in Ibiza loopt van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei, met verschillende WK’s voor duatlon, 2×2 Mixed Team Relay duatlon, aquatlon, cross-duatlon, cross-triatlon en het WK long distance triatlon en aquabike in het slotweekend. Of het WK long distance vervangen wordt door de European Open of dat de PTO Tour race als extraatje aan het programma wordt toegevoegd, is ons nog niet duidelijk.

Alleen top-30 en top-20 in PTO Tour

Als de European Open het WK long distance vervangt, zal daar ongetwijfeld kritiek op komen. De PTO maakt namelijk in dezelfde communicatie een belangrijke verandering van de regels bekend. Voortaan racen in de US Open en de European Open alleen de top-30 triatleten van de World Ranking. In de Asian Open in Singapore wordt dat zelfs beperkt tot de top-20. De prijzenpot wordt naar 600.000 dollar gebracht, al ontvangt de winnaar nog altijd 100.000 dollar. En hoewel de atletencommissie van de PTO unaniem de nieuwe regels goedkeurde, maakt het de PTO Tour in één klap tot een wel heel exclusief gebeuren die het zeker voor opkomende talenten moeilijker zal maken om een startticket te bemachtigen.

Wij zijn alvast benieuwd wat de PTO gaat doen met bijvoorbeeld Jan Frodeno, die de PTO European Open alvast aankondigde in zijn race kalender. Door een jaar vol blessures en de nieuwe berekening van de PTO World Ranking staat de Duitser niet eens in de huidige wereldrangschikking. Ook voor de Spaanse triatleten wordt het nog afwachten. Pablo Dapena kijkt al enorm uit naar de race, maar staat momenteel 31ste op de World Ranking. Sam Renouf, CEO van de PTO, laat weten dat het noodzakelijk is om de allerbeste atleten aan te trekken om de kijkcijfers voor de PTO Tour triatlons te verhogen.