Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sterke Lionel Sanders in finale, Chase McQueen en vriendin Gina Sereno winnen Arena Games triatlon
Lionel Sanders geeft alles op de fiets tijdens de finale van de Arena Games in Montreal (foto: Super League Triathlon)
Nieuws

Sterke Lionel Sanders in finale, Chase McQueen en vriendin Gina Sereno winnen Arena Games triatlon

Alle ogen waren zaterdagnacht Belgische tijd gericht op Lionel Sanders en de long distance wereldtopper stelde niet teleur in de finale van de Arena Games triatlon in Montreal. The Colonel deed het meer dan behoorlijk in de esports competitie met zwemmen in binnenbad, fietsen op de smart-trainer en lopen op de loopband, beiden in de virtuele wereld van Zwift. Lionel Sanders pakte een mooie zesde plaats. De winst ging naar de Amerikaan Chase McQueen, die Zuid-Afrikaan Henri Schoeman klopte. Voor McQueen was het dubbel genieten, want zijn vriendin Gina Sereno pakte de overwinning bij de vrouwen.

Lionel Sanders toonde zich meteen al erg gretig in de kwalificaties. In de tweede heat zette hij de snelste fietstijd neer, de derde tijd ooit gerealiseerd in de Arena Games. Hij pakte de vierde plaats en kwalificeerde zich zo voor de finale en hij was slechts negen seconden trager dan heat-winnaar Jeremy Briand. Zijn landgenoot Jackson Laundry, ook bekend van de long distance triatlons, haalde de finale niet. In de finale moesten de triatleten drie keer aan de bak, met eerst een swim-bike-run, daarna een run-bike-swim en tot slot een swim-bike-run waarbij de atleten één voor één van start gingen op basis van de verschillen in stage 2.

Amerikaans triatlonkoppel pakt goud

Triatlonkoppel Chase McQueen en Gina Sereno delen in de vreugde met de winst in de Arena Games triatlon in Montreal (foto: Super League Triathlon)
Triatlonkoppel Chase McQueen en Gina Sereno delen in de vreugde met de winst in de Arena Games triatlon in Montreal (foto: Super League Triathlon)

Sanders verloor in Stage 1 van de finale een halve minuut in het zwemmen op Chase McQueen, Henri Schoeman en de verrassende 21-jarige Brit Jack Stanton-Stock. In het fietsen en het lopen kwam The Colonel weer een heel stuk dichterbij en ook in Stage 2 werd het gat steeds kleiner. Aan het einde van Stage 2 kwam Sanders op 20 seconden van de leiders uit het water. In de beslissende Stage 3 ging McQueen als eerste van start vlak voor Schoeman. Sanders verloor nog een veertigtal seconden en moest op de fiets een minuut goedmaken. Hij maakte nog wat tijd goed, maar het verschil bleef ruim boven een halve minuut.

Het werd toen al duidelijk dat om de zege zou gaan tussen Amerika en Zuid-Afrika. Chase McQueen zag Henri Schoeman tot op tien seconden komen, maar het was Chase McQueen die zijn eerste Arena Games zege pakte met 7 seconden voorsprong op Schoeman en 22 op Stanton-Stock. Lionel Sanders kreeg verdiend applaus voor zijn knappe zesde plaats op 38 seconden van McQueen. Een mooie opsteker voor de Amerikaan die ook al een paar sterke resultaten neerzette in de WTCS Series, al moest hij tot voor zaterdag vooral vaak moeite doen om uit te leggen dat hij niet de kleinzoon is van de beroemde acteur Steve McQueen, een wild verhaal dat hardnekkig de ronde bleef doen in triatlonmiddens.

Het werd overigens een dubbel feestje voor Chase McQueen want in de vrouwenrace pakte zijn vriendin Gina Sereno de overwinning. In een triatlon zonder toppers kregen we een open race met Sereno als winnares. De Amerikaanse won met een halve minuut voorsprong op de Australische Sophie Linn. De Canadese Dominiki Jamnicky werd derde op ruim een minuut.