Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Olympisch kampioene pakt meteen brons bij  comeback in eerste triatlon sinds september 2016
Gwen Jorgensen als derde over de finish in de Oceania Cup triatlon in Taupo (foto: World Triathlon RR)
Nieuws

Olympisch kampioene pakt meteen brons bij comeback in eerste triatlon sinds september 2016

De Amerikaanse triatlete Gwen Jorgensen, olympisch kampioene triatlon in Rio in 2016, is haar comeback-seizoen gestart met een knappe derde plaats in de Oceania Cup triatlon in Taupo. Het was van de Grand Final in september 2016 geleden dat Jorgensen nog een triatlon op het hoogste niveau meedeed. Nadien legde ze de focus op de marathon en werd ze twee keer moeder. Slechts 4 maanden geleden beviel ze van haar tweede kindje. In 2023 maakt ze haar comeback in de hoop zich te plaatsen voor de Amerikaanse Mixed Team Relay ploeg voor Parijs 2024, een onderdeel dat in Rio nog niet op het olympisch programma stond. De winst in Taupo ging opnieuw naar Nicole Van Der Kaay. Onze landgenote Lotte Vandekerckhove werd 21ste. Bij de mannen won topfavoriet David Castro in een millimeterspurt van Janus Staufenberg.

De comeback van Gwen Jorgensen zag er meer dan behoorlijk uit. In het zwemmen verloor de Amerikaanse 23 seconden op Messer en Jeffcoat maar ze zat wel tussen de favorieten en sloot dan ook vlot mee aan in het fietsen. Haar laatste wissel was niet top en ze kreeg het gat met de leidsters niet meer dicht. “Ik wist niet echt wat ik kon verwachten en dus kwam ik aan de start onder het motto ‘plezier boven perfectie’ en ik denk dat ik dat zeker heb uitgevoerd, ik had veel plezier. Het was zeker niet perfect, maar het was superleuk, ik heb echt genoten. Ik vond dat de concurrentie goed was en me zeker scherp hield,” vertelde Gwen Jorgensen.

“Nog niet zo vaak gezwommen”

Thorpe, Van Der Kaay en Jorgensen op het podium van de Oceania Cup triatlon in Taupo (foto: World Triathlon RR)
Thorpe, Van Der Kaay en Jorgensen op het podium van de Oceania Cup triatlon in Taupo (foto: World Triathlon RR)

“Ik had het moeilijk bij het zwemmen, ik heb nog niet zo vaak gezwommen en al zeker niet in open water. Ik had er graag als eerste uitgekomen. Het fietsen was superleuk. Ik voelde me eigenlijk supersterk op de fiets, het was echt een leuk parcours, dit parcours in Taupo was geweldig, gewoon superleuke kleine hellingen, kleine afdalingen, gewoon een heel leuk parcours dat heel mooi verliep. Het lopen was prachtig langs het Taupo-meer. Ik had gewoon geen versnelling meer, ik kon niet sneller lopen en had een paar vrij trage wissels. Ik probeerde gewoon de leiders te achtervolgen, maar kon ze nooit inhalen,” aldus Gwen Jorgensen, die zondag 26 februari voor 1 dag een Kiwi wordt, want ze mag dan met één van de Nieuw-Zeelandse teams deelnemen aan de Mixed Team Relay Oceania Cup in Taupo.

In de absolute slotfase van de Oceania Cup sprinttriatlon kregen we een Nieuw-Zeelands duel met Nicole Van Der Kaay als winnares. Zij pakte vorige week ook al de overwinning in de Oceania Cup triatlon in Wanaka. Ainsley Thorpe werd op twee seconden tweede. En Gwen Jorgensen pakte op 32 seconden van Van Der Kaay het brons en mocht haar eerste podium sinds 2016 vieren. Onze landgenote Lotte Vandekerckhove werd 21ste op 5’07 van Van Der Kaay.

Bij de mannen kregen we een erg spannende strijd in het lopen. De Spaanse triatleet David Castro was net een haar sneller dan thuisatleet Janus Stauffenberg. De Australiër Luke Willian werd op vier seconden derde.

Uitslag Oceania Cup triatlon Taupo 2023