Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Beth Potter pakt eerste WTCS zege in Abu Dhabi, Claire Michel knap 14de in sprinttriatlon
Claire Michel in de achtervolgende groep op het F1-circuit in de WTCS triatlon van Abu Dhabi (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Beth Potter pakt eerste WTCS zege in Abu Dhabi, Claire Michel knap 14de in sprinttriatlon

De eerste triatlon van de World Triathlon Championship Series leverde zoals verwacht een Britse zege op in Abu Dhabi, maar het was niet topfavoriete Georgia Taylor-Brown maar wel ex-Europees kampioene Beth Potter die het haalde voor nog een Britse, Sophie Coldwell. De drie Belgische triatletes konden nog niet echt een vuist maken in Abu Dhabi. Claire Michel claimde wel opnieuw haar status als leading Belgian lady met een degelijke wedstrijd en een knappe 14de plaats. Jolien Vermeylen en Valerie Barthelemy finishten buiten de top-40.

In de 750 meter zwemmen ging Sophie Coldwell enthousiast aan de leiding. Iets te enthousiast, want ze kreeg een penalty van 10 seconden omdat ze vlak voor het startsignaal al in het water dook. Ondanks die penalty in T1 slaagde de Britse er in om in een kopgroepje van zes aan de 20 km fietsen te beginnen. Samen met Lopes, Meisner, Potter, Spivey en Rappaport pakte ze een voorsprong van een halve minuut op een grote achtervolgende groep. Daarin zaten aanvankelijk de drie Belgische meisjes, maar nog voor halfweg moest Jolien Vermeylen de rol lossen. Hoewel ze als 10de uit het water kwam op een halve minuut van Coldwell, zakte zij op het lastige F1-circuit terug naar een klein groepje op meer dan een minuut van de leidsters.

De zes koploopsters bouwden hun voorsprong verder uit op de grote groep. In T2 bedroeg het verschil 45 seconden. Claire Michel zat in het midden van het peloton bij de wissel, Valerie Barthelemy helemaal aan het staartje waardoor ze bij het begin van de 5 km lopen de aansluiting meteen miste. Jolien Vermeylen volgde op meer dan 2 minuten.

Duel tussen Potter en Coldwell

Vooraan stegen de kansen van snelle loopster Beth Potter. Vlak voor halfweg zette ze op een klimmetje de aanval in. Alleen haar landgenote Sophie Coldwell kon nog enigszins in haar spoor volgen. Lopes en Meisner moesten als eersten lossen en Taylor Spivey en Summer Rappaport streden om Amerikaans brons. Claire Michel volgde bij het ingaan van de slotronde als 15de op 55 seconden. Sophie Coldwell zorgde voor dé verrassing door de leiding in de slotronde over te nemen van Beth Potter.

De twee bleven schouder aan schouder lopen tot op hetzelfde klimmetje. Beth Potter ging opnieuw in de aanval en liep naar haar allereerste WTCS zege. De Europese kampioene van 2019 won in 57’57 met 18 seconden voor Sophie Coldwell. Taylor Spivey werd op 31 seconden derde. Claire Michel liep naar een mooie 14de plaats op 1’10 van Potter. Jolien Vermeylen ging nog op en over Valerie Barthelemy en werd 48ste op 3’24. Voor Val werd het een 56ste plaats op 4’16.

Voorlopige uitslag WTCS Abu Dhabi 2023