Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleten nog niet top in WTCS triatlon Abu Dhabi, Alex Yee snelste loper van groot peloton
Alex Yee zet de definitieve aanval in en klopt Manoel Messias en Vasco Vilaca in de WTCS triatlon van Abu Dhabi (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Belgische triatleten nog niet top in WTCS triatlon Abu Dhabi, Alex Yee snelste loper van groot peloton

De eerste WTCS triatlon van het nieuwe seizoen is uitgedraaid op een ontgoocheling voor de twee Belgische triatleten Jelle Geens en Noah Servais. Jelle begon nog goed vooraan te lopen, maar vond nooit zijn normale loopritme, misschien nog een gevolg van zijn ongeval op training een paar weken geleden. De Brit Alex Yee pakte zijn eerste overwinning van het seizoen. Verrassender was de teleurstellende prestatie van Hayden Wilde en Gustav Iden.

In de 750 meter zwemmen hield Vincent Luis een erg hoog tempo aan. Met een watertemperatuur van 23 graden was er geen wetsuit toegelaten. Luis zette een zwemtijd van 8’57 neer en in zijn spoor volgde een lang lint aan triatleten. Noah Servais kwam als 42ste uit het water op 32 seconden. Vier seconden later volgde Jelle Geens als 47ste, niet zo ver achter wereldkampioen Leo Bergere en Alex Yee. Gustav Iden en Hayden Wilde volgden nog een stuk achter Jelle. De Belgen waren dus in goed gezelschap op de fiets.

In de 20 km fietsen kregen we vooraan een grote groep van meer dan 40 atleten, met halfweg het groepje met Jelle Geens en Noah Servais op een tiental seconden. Wereldkampioen Leo Bergere probeerde samen met Jamie Riddle en Roberto Sanchez weg te geraken, maar de verschillen bleven klein. Gustav Iden slaagde er overigens niet in om mee te gaan met de grote groep en ook Hayden Wilde had een slechte dag want hij geraakte helemaal alleen achteraan verzeild. Vooraan stormde een peloton van 53 triatleten naar de tweede wissel, met daarbij Noah Servais en Jelle Geens.

Jelle Geens rukte in de laatste kilometer fietsen helemaal op naar de kop van het peloton om als eerste te kunnen wisselen. Een sterke tactische beslissing van onze landgenoot die in de 5 km lopen goed meeging in een groepje in het spoor van de Australiër Brandon Copeland. De Belg haalde helaas niet zijn normale loopniveau en moest de kogproep na de eerste kilometer laten gaan. Mogelijk was dat toch nog een gevolg van zijn valpartij op training laatst.

Alex Yee verhoogde bij het ingaan van de laatste ronde het tempo. Jelle Geens zakte daar al terug naar de 34ste plaats. In de laatste kilometer bleven vooraan nog drie kandidaten over voor de zege: de Brit Alex Yee, de Braziliaan Manoel Messias en de Portugees Vasco Vilaca. Iets voorbij het punt waar Beth Potter haar aanval inzette in de vrouwenrace deed Alex Yee hetzelfde. De Brit liep onbedreigd naar de overwinning in 52’53. Vilaca werd op zes seconden tweede en Messias werd zeven seconden later derde. Jelle Geens finishte als 37ste op 1’43 en Noah Servais werd 50ste op 3’03. Daarmee was hij nog 42 seconden sneller dan Ironman wereldkampioen Gustav Iden die teleurstellend 52ste werd. Hayden Wilde finishte uiteindelijk nog als 46ste.

Bij de vrouwen won Beth Potter, met een mooie 14de plaats voor Claire Michel.

Voorlopige uitslag WTCS Abu Dhabi mannen 2023