Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tine Deckers debuteert als bondscoach in Abu Dhabi “Parijs komt dichterbij en dat zorgt voor nervositeit”
Het Yas Marina F1 circuit is kenmerkend voor het fietsparcours van de WTCS triatlon in Abu Dhabi (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Tine Deckers debuteert als bondscoach in Abu Dhabi “Parijs komt dichterbij en dat zorgt voor nervositeit”

Vrijdag 3 maart wordt op en rond het Yas Marina Formule 1 circuit van Abu Dhabi het internationale World Triathlon seizoen geopend met de eerste sprinttriatlon van de World Triathlon Championship Series. Voor de vijf Belgische triatleten die aan de start komen, wordt het de eerste grote test van het nieuwe seizoen. En ze krijgen ook voor het eerst begeleiding ter plaatse van de gloednieuwe bondscoach Tine Deckers. Wij spraken aan de vooravond van de wedstrijd uitgebreid met de Belgische head coach, die zich als vrouwelijke bondscoach in een redelijk unieke positie bevindt. “Maar ik hoop vooral dat ze voor mijn kwaliteiten hebben gekozen en niet zozeer omdat ik een vrouw ben,” vertelt Tine.

Toen Tine Deckers in 2020 haar afscheid aankondigde, had ze niet verwacht dat ze drie jaar later alweer in de triatlonsport zou opduiken. “Ik had niet meteen het plan om een heel actieve rol in triatlon te spelen,” vertelt Tine. “Maar ik volgde een coachingcursus rond vrouwen in de sport en in die periode zag ik de vacature voor bondscoach voorbijkomen. De rol die de bondscoach moet vervullen, is mij op het lijf geschreven. Ik probeer er invulling aan te geven door te letten op de dingen die ik vroeger zelf als atlete miste qua begeleiding. Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik er ben voor de triatleten. Het draait niet om mij, het draait om de atleten en hoe zij zich voelen.”

“Onze triatleten zijn brave mensen”

Op goed anderhalf jaar voor de Spelen in Parijs rest er voor Tine weinig tijd om zich in te werken. Vrijdag begint de rush naar de olympische kwalificatie. “Het is wel speciaal om er op dit moment bij te komen. Dat zorgt wel voor wat gezonde spanning,” legt Tine uit. “De vijf Belgische triatleten lijken erg ontspannen, iedereen is redelijk goed door de winter gekomen. De sfeer is opperbest. Op dat vlak mag ik helemaal niet klagen. Die triatleten, dat zijn brave mensen he,” lacht Tine. “Het is echt een goeie groep en ze komen goed overeen en dat maakt mijn job al wat gemakkelijker. Maar tegelijk heerst er ook een gezonde spanning, wat normaal is voor de eerste grote wedstrijd van het seizoen.”

“Voor mij is het ook nog wat aanpassen, ook om mijn weg binnen World Triathlon te vinden. Ik probeer hier met mijn ogen te stelen en te leren van de andere coaches, hoe ze het aanpakken, met welk materiaal ze aan de slag gaan. Af en toe kijken de mannen rond mij wel eens vreemd op. Ik ben binnen de triatlonsport redelijk uniek als bondscoach. Sommigen herkennen mij wel, mogelijk van mijn Ironman-carriere. Nu, ik hoop dat ze in België gekozen hebben voor mijn kwaliteiten en niet voor het feit dat ik een vrouw ben. In de triatlonsport mogen wij dan wel een voorsprong hebben wat de positie van vrouwen betreft, en al zeker in België, maar op het gebied van coaching blijft het grotendeels een mannenwereld. Op de voorbije Spelen waren over alle sporten heen slechts 13% van de coaches vrouwen.”

“Dringen voor startplaatsen in aanloop naar Parijs”

“Ik wil vooral een coach zijn die er is voor zijn atleten. In de eerste plaats ben ik er voor hen,” gaat Tine verder. “De Spelen komen dichterbij en je merkt dat de nervositeit onder alle triatleten begint toe te nemen in de strijd om de olympische kwalificatie. Op Belgisch niveau moeten Jelle Geens en Valerie Barthelemy zich in principe geen zorgen maken en ook met Marten Van Riel (die door blessure niet aan de start komt – redactie) zal het wel goed komen. Maar door de blessure van Claire Michel vorig jaar, staat nu bijvoorbeeld Jolien Vermeylen hoger gerangschikt dan Claire.”

“Het is nu echt dringen voor een startplaats in de eerste races, kijk maar naar het deelnemersveld in de World Cup van New Plymouth over twee weken. Claire kreeg pas tien dagen geleden te horen dat ze op de startlijst stond van Abu Dhabi. Ik probeer hen in de best mogelijke omstandigheden aan de start te krijgen. Ze zijn goed uitgerust, ze zijn er klaar voor. En ik hoop dat ze een goed resultaat halen, dan mag je hen vrijdagnamiddag zelf even bellen,” aldus Tine.

Om 12 u. plaatselijke tijd gaan de vrouwen van start. Bij ons is het dan 9 u. Het betreft een sprinttriatlon op en rond het Yas Marina F1-circuit in Abu Dhabi dus rond 10 u. kennen we de winnares. De mannen gaan van start om 11 u. Belgische tijd, in Abu Dhabi is het dan 14 u. De wedstrijden zijn zoals altijd live te volgen op triathlonlive.tv.