Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Franse triatleet wint ingekorte Ironman Zuid-Afrika, Laura Philipp maakt favorietenrol waar
Laura Phiipp is gekwalificeerd voor Kona na haar zege in de Ironman Zuid-Afrika (foto: Ironman RR)
Nieuws

Franse triatleet wint ingekorte Ironman Zuid-Afrika, Laura Philipp maakt favorietenrol waar

Dubbele pech voor de Ironman Zuid-Afrika want nadat absolute blikvanger Alistair Brownlee last minute moest afhaken door een blessure, moest zondagochtend ook het zwemonderdeel drastisch ingekort worden door de ruwe oceaan en de slechte weersomstandigheden. De triatleten moesten 900 meter zwemmen in plaats van de normale 3.800 meter. En het zwemparcours leek zelfs nog korter, getuige de snelle zwemtijden van 9 minuten. Uiteindelijk pakte het Franse talent Leon Chevalier. Bij de vrouwen maakte Laura Philipp haar favorietenrol waar, al ging de meeste aandacht nog naar de Franse Justine Mahieux die een penalty niet opgemerkt had en daardoor de bronzen podiumplaats door haar neus geboord zag worden na een DSQ.

De Nederlandse weelde op de lange afstand is groot, zeker bij de vrouwen. Nadat zaterdag Els Visser al de Ironman New-Zealand in Taupo won, debuteerde haar landgenote Marlene De Boer met een vijfde plaats in haar eerste Ironman als pro-triatlete. Ze kwam als zesde binnen, maar het werd een vijfde plaats omdat de Francaise Justine Mahieux een penalty op de fiets niet had opgemerkt. Ze meldde zich dus niet in de penaltybox en kreeg na haar derde plaats te horen dat ze gediskwalificeerd was. Dat gebeurde allemaal op flinke afstand van Laura Philipp. De Duitse topper won overduidelijk de Ironman Zuid-Afrika in 8u01’59 met 11 minuten voorsprong op Fenella Langridge en 15 minuten op Penny Slater.

Bij de mannen was de Franse triatleet Leon Chevalier de sterkste op de fiets. Hij hield thuisatleet Bradley Weiss op 4 minuten en won in 7u11’44. Weiss werd tweede in 7u16’03. De Deen Matthias Petersen pakte de derde plaats. Er deden geen Belgische pro-triatleten mee in Zuid-Afrika. Bij de age groupers pakte Bruno De Decker een knappe tweede plaats in de M55 categorie. Christophe De Brabander werd vijfde in de M25 leeftijdsgroep.