Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Update: Gaat Karel Sabbe geschiedenis schrijven in de Barkley Marathons? Belg aan loop 5 begonnen
Karel Sabbe in de Barkley Marathons (foto: Twitter RR)
Multisports

Update: Gaat Karel Sabbe geschiedenis schrijven in de Barkley Marathons? Belg aan loop 5 begonnen

De Barkley Marathons is één van de meest mythische loopwedstrijden ter wereld, waarbij in de afgelopen zeven jaar niemand de finish haalde. Schreven we eerder vanmiddag dat het dit jaar wel eens een historische editie zou kunnen worden met zeven atleten in loop 4 van de 5 af te leggen ronden, dan kunnen we nu ondertussen beginnen uitkijken naar een eerste Belgische finisher. De bekende Belgische ultraloper Karel Sabbe is na 46 uur en 59 minuten aan de laatste ronde begonnen. Hij finishte loop 4 na 46 uur en 36 minuten.

De Gentenaar kwam eerder al dichtbij een topprestatie in de Barkley Marathons, maar wist de iconische Amerikaanse race nog niet te winnen. In de afgelopen 35 jaar konden slechts 15 atleten de finish halen van de Barkley Marathons. De omstandigheden zijn dit jaar overigens opnieuw bijzonder zwaar, waarbij op bevoorradingsplaatsen zelfs de waterbidons bevriezen, maar het is wel zonnig en droog.

Het volbrengen van drie rondes, waarin de zeven lopers dus zijn geslaagd, staat bekend als het volbrengen van de ‘Fun Run’ en vormt dus al een eerste doel op zich. Onder de zeven lopers die nog in de race zijn, zit ook de bekende Belgische ultraloper Karel Sabbe. Daarnaast loopt ook Jasmin Paris nog, de tweede vrouw ooit die überhaupt aan de vierde ronde is begonnen. Met Thomas Van Woensel hadden we nog een tweede Belg aan de start maar hij stapte misselijk en zwalpend aan het begin van de tweede loop uit de wedstrijd.

De afgelopen zeven jaar haalde niemand de finish van de Barkley Marathons: vijf lussen van 32 kilometer – 160 kilometer in totaal dus – door onherbergzaam gebied en met een eigenlijk ontelbare hoeveelheid hoogtemeters, met een zoektocht naar verstopte boeken waaruit de deelnemers een bladzijde moeten scheuren en deze terug bezorgen bij aankomst aan de legendarische Lazarus Lake. Per lus hebben deelnemers twaalf uur om de ronde te volbrengen; anders worden zij uit de race gehaald. Op moment van schrijven hebben de lopers nog minder dan 24 uur om de 160 kilometer te volbrengen.