Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dieter Boeye rondt aanval succesvol af in Veloopzwem triatlon De Haan, mama Jonie Vanhoutte wint opnieuw
Dieter Boeye won de Veloopzwem triatlon in De Haan in 2023 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Dieter Boeye rondt aanval succesvol af in Veloopzwem triatlon De Haan, mama Jonie Vanhoutte wint opnieuw

Dieter Boeye en Jonie Vanhoutte hebben in De Haan de 39ste Veloopzwem gewonnen, een triatlon met 500 meter zwemmen in binnenbad, in de namiddag gevolgd door 28 km fietsen en 8 km lopen. De Veloopzwem in De Haan is voor de triatlon wat de Omloop Het Nieuwsblad is voor de koers: het is dé klassieke seizoensopener van het voorjaar, met dit jaar al de 39ste editie van de sprinttriatlon die vroeger nog in de volgorde fietsen, lopen en zwemmen werd afgelegd, vandaar de naam Veloopzwem. Dieter Boeye ging in het fietsen samen met Hans Van den Buverie en Luka Baert in de aanval. Jonie Vanhoutte was in het lopen sneller dan de Kroatische Sonja Skevin.

Hartwig De Smedt was ’s ochtends de snelste zwemmer en zette 5’46 op de tabellen. Dries Demeulenaere tikte een seconde later aan en Joachim Wera dook als derde onder de 6 minuten, op 6 seconden van De Smedt. De drie kregen al snel het gezelschap van drie achtervolgers en in de tweede ronde kregen we één grote kopgroep van 19 triatleten. Dieter Boeye vond dat te veel volk bij elkaar en toen Hans Van den Buverie aanzette, ging hij mee in het spoor van Luka Baert. “Ik zag die twee vertrekken en wist dat ik mee moest. Ik moest alles uit de kast halen en kon maar net aansluiten, maar ik was blij dat ik mee was, want Hans fietste echt hard. Ik koos voor de aanval, maar ook het lopen zat goed. Dit was dus al een goeie prikkel voor het BK ploegentriatlon in Viersel, waar we met SP&O Mechelen de winst willen pakken,” aldus een tevreden Dieter Boeye na zijn zege.

Boeye, Van den Buverie en Baert kregen nooit meer dan 15 seconden voorsprong van de grote achtervolgende groep, waar de Oilservice-bende van LTTD hard werkte voor kopman Devlin Derudder, die uiteindelijk knap zesde zou worden. Dieter Boeye wisselde snel en stond de leidersplaats in het lopen niet meer af. Quinten Dewaele, al de hele winter in topvorm in de cross-duatlons, rukte op naar de tweede plaats maar sneuvelde op 41 seconden van Boeye. Joachim Wera werd nog mooi derde en was daar erg tevreden mee na een pittige wedstrijd die door de wind en de regen nog zwaarder werd gemaakt. Camiel Vandenbussche werd vierde voor verrassing van de dag Mateo De Ridder.

Mama Jonie start comebackjaar met winst

Bij de vrouwen had Sonja Skevin na het zwemmen een mooie voorsprong op Lieselotte Feys en Jonie Vanhoutte. De vroegere winnares van de Veloopzwem reed de 42 seconden achterstand al vrij snel dicht en ging samen met Skevin aan de leiding. Maaike Ryngaert en Floor Martens vormden een achtervolgend duo dat jacht bleef maken op de koploopsters. Met een goeie wissel ging Jonie meteen stevig aan de leiding. Ze stond de leidersplaats niet meer af. Achter haar ging een sterk lopende Maaike Ryngaert nog op en over Skevin. Jonie Vanhoutte begon haar comeback jaar met een knappe zege, nadat ze vorig jaar voor het eerst mama werd. Ze won in 1u29’00 met 3’17 op Maaike Ryngaert. Sonja Skevin werd derde, voor Floor Martens. De vijfde plaats ging naar Leen Delcoucq.

Uitslag 39ste Veloopzwem De Haan