Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ex-wereldkampioene Ironman domineert 70.3 Ironman Lanzarote, Belgisch kampioene debuteert met 8ste plaats
Astrid Van Cauwelaerf finisht als 8ste in 70.3 Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)
Nieuws

Ex-wereldkampioene Ironman domineert 70.3 Ironman Lanzarote, Belgisch kampioene debuteert met 8ste plaats

De Duitse Anne Haug, in 2019 wereldkampioene Ironman in Hawaii, is sterk aan het seizoen begonnen met een dominante overwinning in de 70.3 Ironman van Lanzarote, al zal ze toch af en toe verrast hebben opgekeken toen de Britse India Lee haar lange tijd bleef volgen. Maar uiteindelijk stond er geen maat op de suprematie van Anne Haug die na 2017 en 2021 voor de derde keer de overwinning pakte bij Club La Santa. De 70.3 Ironman Lanzarote was ook het profdebuut van Astrid Van Cauwelaert, die knap achtste werd, en Liesbeth Verbiest, met Alexandra Tondeur als derde Belgische.

Bij de vrouwen keken wij vooral uit naar het profdebuut van Belgisch kampioene halve triatlon Astrid Van Cauwelaert. Ook Liesbeth Verbiest maakte haar debuut en met Alexandra Tondeur hadden we nog een derde Belgische triatlete aan de start. Dat hun wedstrijd zich zou afspelen op ruime afstand van wereldtopper Anne Haug was op voorhand te verwachten. De Duitse triatlete domineerde de wedstrijd, al kreeg ze in het fietsen wel verrassend lang het gezelschap van de Britse India Lee. Betta Curridori leidde de achtervolging op meer dan zes minuten. Tondeur en Van Cauwelaert volgden toen al op meer dan 13 minuten, Liesbeth Verbiest op 18 minuten.

Anne Haug wint de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)
Anne Haug wint de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)

Haug kwam samen met de Britse meisjes Kate Curran en India Lee en de Italiaanse Fabia Maramotti in een kopgroepje van 4 uit het water na 1.900 meter zwemmen. Curran en Maramotti verloren al snel de aansluiting in het fietsen, maar India Lee bleef wel lange tijd aanklampen. Met een fietstijd van 2u29 kwam Anne Haug alsnog alleen in T2 toe. India Lee volgde daar op 1’39. De rest van het veld keek dan al aan tegen een achterstand van ruim tien minuten, uitgezonderd Betta Curridori die als derde wisselde op 8’39. Alexandra Tondeur kwam als 12de in T2 op meer dan 16 minuten. Astrid Van Cauwelaert volgde twee minuten later als 14de.

In het lopen duldde Anne Haug geen tegenstand meer. Nog voor halfweg zette ze India Lee op ruim 5 minuten. Curridori en de rest zaten daar al op 13 minuten en meer, terwijl Alexandra Tondeur en Astrid Van Cauwelaert als 9de en 10de passeerden. Anne Haug won in 4u16’47 met uiteindelijk nog 11’50 voorsprong op India Lee. Betta Curridori, de vriendin van de Belgische vroegere triatleet Jim Thijs, werd heel knap derde op 19’54. Astrid Van Cauwelaert liep naar een mooie achtste plaats in 4u45’51 op 29’03. Alexandra Tondeur werd elfde en Liesbeth Verbiest 13de.

Bij de mannen was er ook Duitse winst voor olympiër Justus Nieschlag. Pieter Heemeryck was de eerste Belg op de zesde plaats zoals je in ons verslag van de mannenrace kon lezen.