Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck start seizoen met 6de plaats in zware 70.3 Ironman Lanzarote triatlon
Pieter Heemeryck wordt 6de in de 70.3 Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.be/Bobby Paesen)
Nieuws

Pieter Heemeryck start seizoen met 6de plaats in zware 70.3 Ironman Lanzarote triatlon

De Belgische pro-triatleet Pieter Heemeryck is sterk aan het nieuwe triatlonseizoen gestart met een zesde plaats in de 70.3 Ironman Lanzarote. De triatleet van het Domo-Scott team toonde meteen zijn goeie vorm in de achtervolging op een kopgroep van 4 met olympiër Justus Nieschlag als opvallendste koploper. Het niveau lag overigens erg hoog in Lanzarote, met als winnaar van de eerste grote Europese halve triatlon van 2023 de Duitser Justus Nieschlag. Dieter Comhair maakte een mooi debuut als pro-triatleet met een negende plaats.

In de 1.900 meter zwemmen ging olympiër Justus Nieschlag aan de leiding. De Duitse triatleet, vorige week nog zesde in de Arena Games in Sursee, zwom 22’48 en telde 7 seconden voorsprong op zijn landgenoot Rico Bogen. Die laatste ontpopte zich tot de verrassing van de dag tijdens de door de wind en het glooiende parcours lastige 90 km fietsen. Op het beperkte palmares van Bogen prijken alleen een 22ste plaats in de Challenge Paguera-Mallorca en een 3de plaats in de halve triatlon van Bilbao. In Lanzarote ging hij zaterdag mee aan de leiding met de Deense hardrijder Thor Bendix Madsen en de ook al minder bekende Franse triatleet Mathis Margirier.

De vier bouwden een voorsprong uit van anderhalve minuut op topfavoriet Daniel Baekkegard. Een vijftiental seconden later volgde Pieter Heemeryck met de Brit Josh Lewis. In de slotfase van het fietsen slaagde Pieter er in om het gat met Baekkegard te dichten. Ze wisselden in T2 op 2’19 van de leiders. De andere Belgen volgden daar al op stevige achterstand. Dieter Comhair rukte wel op van de 32ste plaats in het zwemmen naar de 10de plaats in T2, maar al wel op meer dan 8 minuten van de leiders. Jonathan Wayaffe wisselde als 17de op 10’49. Pamphiel Pareyn was door pech helemaal achterin het veld beland en Victor Alexandre verdween tijdens het fietsonderdeel uit de wedstrijd na een valpartij, met een breuk tot gevolg. Stenn Goetstouwers, wiens fietskader gebroken was op de vlucht, kwam ondanks een leenfiets uiteindelijk niet aan de start. Hij liep de laatste 2 dagen nog een verkoudheid op.

In de 21 km lopen was Justus Nieschlag de snelste, al maakte de Franse triatleet Mathis Margirier het nog erg spannend toen hij in de slotfase opnieuw kwam aansluiten bij de Duitser. Maar uiteindelijk pakte Justus Nieschlag de overwinning in de 70.3 Ironman Lanzarote, nog maar zijn tweede 70.3 na Kraichgau vorig jaar, waar hij bij zijn debuut won van onder andere Frederich Funk.

Justus Nieschlag won in 3u53’28 met 15 seconden voorsprong op Mathis Margirier. Thor Bendix Madsen liep naar de derde plaats op 1’54. Rico Bogen werd knap vierde op 4’17. Daniel Baekkegard pakte de vijfde plaats op 5’52 en Pieter Heemeryck werd zesde op 6’42. Debutant bij de pro’s Dieter Comhair deed het prima met een negende plaats op 8’36 van Nieschlag. Jonathan Wayaffe volgde een paar minuten later als 14de. Pamphiel Pareyn bleef ondanks zijn pech doorgaan en finishte uiteindelijk nog als 37ste. Bij de age groupers pakte de Belgische triatleet Nick Thijs overall de overwinning. Ook daar volgt nog een apart verslag van.

Bij de vrouwen domineerde Anne Haug de wedstrijd, zoals u in ons aparte verslag van de vrouwenrace kan lezen.