Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Karel Sabbe finisht iconische Barkley Marathons net binnen de tijd, na 6 jaar zonder finisher ineens 3 winnaars
Karel Sabbe begint aan de laatste 11 km van de Barkley Marathons (foto: Twitter RR)
Multisports

Karel Sabbe finisht iconische Barkley Marathons net binnen de tijd, na 6 jaar zonder finisher ineens 3 winnaars

De Belgische ultraloper Karel Sabbe heeft geschiedenis geschreven in de iconische Barkley Marathons, één van de zwaarste loopwedstrijden ter wereld. Nadat de voorbije 6 jaar geen enkele deelnemer de finish haalde en er op 35 edities slechts 15 finishers waren, haalde Karel Sabbe als eerste Belg ooit de finish van de Barkley Marathons. Hij maakt het wel spannend met een finish net onder de tijdslimiet van 60 uur. Met 59u53’33 is hij de traagste finisher ooit, maar dus wel Finisher, met hoofdletter F! Het meest opvallende was dat hij niet de enige winnaar was. Ook de Fransman Aurelien Sanchez en de Amerikaan John Kelly haalden de finish. Het is pas voor de tweede keer dat drie atleten samen de winst pakken in de Barkley Marathons.

De Fransman Aurelien Sanchez liep de laatste lus in tegenwijzerzin, in tegenstelling tot Kelly en Sabbe. Toch slaagde hij er in om als eerste over de finish te komen na een totaal van 58 uur 23 minuten en 12 seconden. Sanchez heeft ook de FKT, de Fastest Known Time, op de John Muir Trail.

John Kelly kwam twintig minuten later als tweede over de finish, al zijn in de Barkley Marathons alle finishers ook de winnaars. Voor de Amerikaan is het al zijn tweede finish in de Barkley. De ex-triatleet die in 2017 de snelste looptijd neerzette in het WK Ironman in Hawaii kwam na 58 uur 42 minuten en 23 seconden over de streep. Hij is nog maar de derde atleet ooit die er in slaagt om meer dan 1 keer de Barkley Marathons te finishen.

Minder dan 7 minuten van de cut-off time

Honderden Belgen zaten de Twitter hashtag #BM100 te refreshen in het midden van de nacht en na 59 uur, 53 minuten en 33 seconden kwam de verlossing. Karel Sabbe bracht zijn Barkley Marathons bij zijn derde deelname eindelijk tot een goed einde.

In 2019 deed Sabbe het al uitstekend, maar toen haalde hij de finish niet. Het leverde een geweldige documentaire op. Vorig jaar was Sabbe opnieuw sterk bezig, maar toen ging het licht bijna letterlijk uit terwijl hij de laatste man in de wedstrijd was. Sabbe werd zelfs opgepakt door de politie omdat hij wartaal uitsloeg. Deze keer lukte het dus wel voor de Belg die ook al de FKT, de Fastest Known Time, heeft op de Appalachian Trail (41 dagen en 7 uur) en de Pacific Crest Trail (52 dagen en 8 uur).