Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Extra spanning door bonificaties in Sprinttriatlon Limburg, Jasper Philippe en Anna Witteveen winnen
Maarten Appermans (r) en latere winnaar Jasper Philippe spurten om de bonificaties op de top van de Letenberg in de sprinttriatlon van Bilzen (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Extra spanning door bonificaties in Sprinttriatlon Limburg, Jasper Philippe en Anna Witteveen winnen

De Nederlandse Anna Witteveen en de Lommelse triatleet Jasper Philippe zijn de winnaars geworden van de Sprinttriatlon Limburg in Bilzen, een triatlonwedstrijd die door de bonificaties in het fietsen bij elke passage op Letenberg erg spannend werd. Zowel Jasper Philippe als Anna Witteveen hielden na het looponderdeel uiteindelijk zeven en acht seconden over. Het zwemmen werd nog in binnenbad afgewerkt en de massastart bij zowel fietsen als lopen zorgde voor een tactische en vooral spannende race.

Bonificaties zorgen voor spanning bij de mannen

Jasper Philippe en Maarten Appermans boven op de Letenberg in de sprinttriatlon van Bilzen (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Jasper Philippe en Maarten Appermans boven op de Letenberg in de sprinttriatlon van Bilzen (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Bij de mannen had Pep Delvaux in de 500 meter zwemmen de snelste tijd neergezet. Met 5’51 had hij meteen een kleine voorsprong op Jasper Philippe en Maarten Appermans. Na het zwemmen verzamelden de triatleten met de fiets samen aan de voet van de Letenberg, de steile klim waar bij elk van de vijf passages bonificaties te verdienen waren voor de eerste vijf, met 20 seconden voor de winnaar, bij de laatste beklimming zelfs 30 seconden.

Door het tactische spel wisselden de posities in het klassement constant. In de slotfase slaagden Jasper Philippe, Maarten Appermans en Pieter Vanderhenst er in om weg te geraken. Zij raapten de belangrijkste bonificaties op. Maarten Appermans kwam aan de finish van het fietsen als eerste boven en had virtueel een voorsprong van tien seconden op Jasper Philippe. In het lopen zou dus de beslissing vallen. De triatleten gingen tot het uiterste, met de Nederlander Mick Claessens die de 5 km lopen won. Achter hem kregen we een spannende strijd met Pep Delvaux, Jasper Philippe en Maarten Appermans. Uiteindelijk bleek Jasper Philippe de snelste. Hij pakte 7 seconden voorsprong op Appermans. Delvaux werd derde op 23 seconden en was twee secondjes sneller dan Pieter Vanderhenst.

Acht seconden verschil bij de vrouwen

Het podium van de sprinttriatlon van Bilzen met vlnr Sarah Verjans, winnares Anna Witteveen en Jolien Vanendert (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Het podium van de sprinttriatlon van Bilzen met vlnr Sarah Verjans, winnares Anna Witteveen en Jolien Vanendert (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Ook in de vrouwenrace kregen we een superspannende finale. Hoewel de Lommelse Jelle Schillebeekx de snelste zwemtijd realiseerde, werd het al snel duidelijk dat het zou gaan tussen de Nederlandse Anne Witteveen en de Truiense Sarah Verjans. Zij maakten in het fietsen deel uit van een kopgroepje van drie met Jolien Venendert, nadat vooraan beste master Natalie Franken de jonge meiden moest laten gaan. Verjans sleepte bijna alle bonificatieseconden binnen, al liet ze zich in de tweede ronde op de streep toch nog verrassen door Witteveen. En dat zou haar in het lopen zuur opbreken.

Sarah begon aan de 5 km lopen met 24 seconden voorsprong op de Nederlandse. Maar de Edo Sports-triatlete ging meteen aan de leiding en hield een strak tempo aan. Ze kwam als eerste over de streep na het looponderdeel en moest dan nog vol spanning uitkijken naar Sarah Verjans die als derde binnenliep achter Anita Verkerk. Het eindverdict was uiteindelijk acht luttele seconden die de twee dames scheidden. Anna Witteveen won de sprinttriatlon in een totaaltijd van 1u06’04. Acht seconden meer had Sarah Verjans nodig om tweede te worden. Jolien Vanendert pakte de derde plaats voor Anita Verkerk en de winnares bij de masters Natalie Franken, die vijfde werd.

Uitslag Sprinttriatlon Limburg 2023