Tim Van Hemel en Lucas Van Deynze winnen uitgeregende Grand Raid Nisramont
Tim Van Hemel en Lucas Van Deynze winnen de Grand Raid (foto: 3athlon.be)
Multisports

De Belgische cross-triatlon specialisten Lucas Van Deynze en Tim Van Hemel hebben de favorietenrol waargemaakt en toonden zich de beste Flandriens in een loodzware Grand Raid in Nisramont, die door de aanhoudende regen de lastigste editie ooit was. De tijdsverschillen waren groot aan de finish in Berismenil. Al wie de finish haalde, mag op heel veel respect rekenen na 3 km kajakken, 24 km mountainbiken, 8 km trailrunnen, 11 km mountainbiken en 4 km run&bike. Van Hemel en Van Deynze klopten de Nederlanders Wouter Dijkshoorn en Koen De Leeuw, ook in het Grand Raid XL klassement over het hele weekend, met op zaterdag nog 21 km mountainbiken en 11 km trailrunnen.

Kregen we zaterdag nog enkele opklaringen tussen de mountainbike en trail races door, dan verzoop de Grand Raid bijna letterlijk door de aanhoudende regen. Die maakte het parcours zowel in het mountainbiken als in het trailrunnen bijzonder lastig en aan de finish waren de atleten nauwelijks herkenbaar onder een dikke modderlaag. In de 21 km mountainbiken en de 11 km trailrunnen op zaterdag namen Van Hemel en Van Deynze al de leiding. Dijkshoorn en De Leeuw lagen op de tweede plaats in het Grand Raid XL klassement.

Run & Bike brengt beslissing voor podium

Wouter Dijkshoorn en Koen De Leeuw tweede in de Grand Raid (foto: 3athlon.be)

In de 3 km kajakken zondag probeerden de Nederlanders de tegenaanval in te zetten. Zij mochten als eersten de kajak weer wegleggen en op de fiets gaan met 40 seconden voorsprong op Van Hemel en Van Deynze. Maar de Belgen gingen al vroeg in de 24 km mountainbiken aan de leiding en stonden die leidersplaats niet meer af. Achter hen ontspon zich een spannende strijd met drie teams die in aanmerking kwamen voor de twee resterende podiumplaatsen. Badoux-Piron, De Beyter-Huysentruyt en Dijkshoorn-De Leeuw speelden een paar keer haasje over. In de afsluitende run&bike bleken de Nederlanders net iets sneller.

Tim Van Hemel en Lucas Van Deynze pakten de overwinning in 3u23’55. Op een achterstand van 13’48 werden Wouter Dijkshoorn en Koen De Leeuw tweede. Mountainbikers Willem De Beyter en Bram Huysentruyt werden knap derde op 25 seconden van de Nederlanders. Florian Badoux en Julien Piron vielen 41 seconden later net naast het podium. Bij de vrouwen pakten Valerie Vincent en Bernadette Goethals de overwinning. In de mixed categorie ging de zege naar papa en dochter David en Emma Van Der Stockt.