Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aderverkalking bij intensief duursporten – Zijn duursport trainingen ongezond?
Sportarts Peter Vervoort bij een fietstest van onze Gert-Jan D'haene (foto: 3athlon.be)
Extra

Aderverkalking bij intensief duursporten – Zijn duursport trainingen ongezond?

Toen onlangs een artikel op Sporza verscheen over de mogelijk negatieve gevolgen van duursport trainingen, legden wij ons oor te luister bij sportarts Peter Vervoort. Volgens de studie zou intensief duursporten kunnen leiden tot extra slagaderverkalking van het hart. En hoewel uit het onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week 20 minuten tot een uur sporten, zeer gezond zou zijn voor het hart. baart de conclusie dat er meer kalkplaten aangemaakt kunnen worden door duursport-training toch stof tot nadenken. “Toevallige vondst die in de toekomst verder moet opgevolgd worden,” volgens sportarts Peter Vervoort.

Hartspecialisten van het Jessa Ziekenhuis, UZ Antwerpen en UZ Leuven lanceerden in 2018 de Master@heart studie met medewerking van onder andere topsporter Sven Nijs. Zij definieerden duursporters als mensen die meer dan 10 uur per week fietsen of meer dan 6 uur per week lopen. De intensiteit qua hartritme werd niet nader bepaald, al zal deze categorie sporters ook wel vaker langere tijd tegen een hoge tot heel hoge hartslag aan zitten. “We weten uit Nederlands onderzoek dat vooral de intensieve inspanningen potentieel gevaarlijker kunnen zijn dan de duur”, vertelt Guido Claessen, cardioloog aan het Jessa Hartcentrum Hasselt.

In de studie werden 191 levenslange duursporters vergeleken met 191 laattijdige duursporters die pas na de leeftijd van 30 aan duursport begonnen te doen en 176 actieve, gezonde vrijwilligers zonder gekende risico’s voor hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek blijkt dat levenslange duursporters meer verkalking hebben van de kransslagaders. “De resultaten die uit die studie zijn gekomen zijn redelijk onverwacht en men heeft hier zeker nog geen directe uitleg voor,” vertelt dokter Peter Vervoort.

“Toevallige vondst die verder opgevolgd moet worden”

“Maar het is wel al bewezen in het verleden dat duursport en dan zeker extreme duursport op lange termijn het risico op hartritmestoornissen sterk verhoogt. Maar in deze studie ziet men een stijging van kalkplaten. Wat deze kalkplaten juist betekenen naar de toekomst toe van die sporters, daar heeft men eigenlijk nog niet echt een zicht op. Ik denk dat dit een toevallige onverwachtse vondst is die in de toekomst moet opgevolgd worden om te kijken wat daar juist de betekenis van is.”

“Men weet natuurlijk al lang zeker voor de man of vrouw van +40 , dat de ideale manier om sport en gezondheid te combineren  bestaat uit 2 rustige duurtrainingen (30’ tot 90’), 1 intensievere training (bib HIIT) en 2 kracht/coretrainingen. En zeker dat laatste is echt een zeer belangrijke factor om het spierverlies dat start vanaf 40 te voorkomen. En deze combi is natuurlijk totaal iets anders dan een training voor een Ironman, waarvoor zelfs op dit ogenblik heel wat recreanten een minimum van 15 uur gaan sporten,” aldus Peter Vervoort.

Ondanks de resultaten van het onderzoek, blijft het advies om te blijven sporten. Dat is altijd gezonder. “De aantasting van de kransslagaders bij sporters blijft over het algemeen beperkt en is duidelijk minder dan wanneer iemand niet zou bewegen en een ongezonde levensstijl zou hebben. Het gaat dan om ongezond eten, of roken, met als gevolg een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden, suikerziekte en overgewicht,” stellen de onderzoekers nog.