Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Strada en Potter winnen Arena Games in Londen, Schoeman en Linn wereldkampioen van tegenvallende series
De Zuid-Afrikaanse triatleet Henri Schoeman is blij met de wereldtitel in de Arena Games in Londen (foto: Super League Triathlon)
Nieuws

Strada en Potter winnen Arena Games in Londen, Schoeman en Linn wereldkampioen van tegenvallende series

De Italiaan Nicolo Strada was zaterdag de verrassende winnaar van de Arena Games triatlon in Londen, terwijl bij de vrouwen de last minute toegevoegde Britse Beth Potter de winst pakte. In de Arena Games esports triatlon bleek eens te meer dat de echte toppers het WK dit jaar niet echt naar waarde wisten te schatten. Zo werden Henri Schoeman en Sophie Linn eindwinnaars en mogen zich zo wereldkampioen van de dit jaar toch duidelijk tegenvallende Arena Games noemen.

De Italiaan Nicolo Strada haalde de bovenhand van de Zuid-Afrikaanse Henri Schoeman na een felle strijd. De Noorse wereldkampioen Ironman Gustav Iden kon na de herkansingen in de ochtend zichzelf toevoegen aan het sterke deelnemersveld van de finale. In de eerste stage kwam de Amerikaan Chase McQueen, die de Arena games van Montreal wist te winnen, als eerste uit het water in het binnenbad. Tijdens het fietsen werd meteen duidelijk dat het niet zijn dagje zou worden en hij zakte naar de laatste plaats.

McQueen zou het verdere verloop van de wedstrijd niet meer serieus nemen. Tijdens het zwemmen in de tweede stage begon hij vlinderslag te zwemmen, wat toch wel opmerkelijk was. Gustav Iden kende een moeilijke eerste ronde en moest meteen aankijken tegen een achterstand van 16 seconden tegenover Strada. Iden kende wel een betere tweede stage en kon de leiding nemen tijdens het fietsen. Die voorsprong kon hij niet lang vasthouden want de Noorse wereldkampioen Ironman kreeg, net zoals vrijdag, een penalty van vijf seconden omdat zijn loopschoen naast zijn box lag. Iden zou nog knap als vijfde eindigen.

De Italiaan Strada kon de derde en laatste stage beginnen met een voorsprong van 7 seconden die hij niet meer uit handen zou geven. Schoeman moest de duimen leggen tegen Strada. Kyle Smith moest nog een hevige strijd uitvechten met de Zwitser Westermann om zijn derde plaats te kunnen binnenrijven. Henri Schoeman verzekerde zijn wereldtitel  met zijn tweede plaats in Londen gevolgd door Strada en Smith, al blijft de vraag hoeveel zo’n wereldtitel waard is met slechts drie manches en met een hoop wereldtoppers die de Arena Games deze keer aan zich lieten voorbijgaan.

Beth Potter wint voor eigen volk

Bij de vrouwen kon de regerende wereldkampioene Beth Potter na een fel bevochten strijd met Cassandre Beaugrand aan het langste eind trekken. Beaugrand kwam 22 seconden te kort om de winst mee naar huis te nemen. De Nederlandse Rani Skrabanja, de triatlete die onder de Belgische vleugels van Glenn Poleunis traint, werd knap vierde. Zij moest in de ochtend nog strijden in de herkansing om haar plaats in de finale te bemachtigen.

In de eerste stage werd meteen duidelijk dat het een strijd ging worden tussen Potter en Beaugrand. De Britse eindigde eerste, gevolgd door Beaugrand, Skrabanja kon na een sterk loopnummer opklimmen naar de derde plaats. Tijdens de tweede stage waar de deelnemers de volgorde van de disciplines omgekeerd moesten afleggen, draaiden de rollen om en kon de Franse Beaugrand aan het langste eind trekken.

In de laatste ronde kon Potter met 8 seconden voorsprong beginnen aan het zwemmen, die gaf ze dan ook niet meer uit handen. Sophie Linn, die knap derde werd in Londen, is de verrassende nieuwe wereldkampioene in de Arena Games. Skrabanja mocht de derde plek inpalmen in het eindklassement van de Arena Games. Opvallend: de jongste deelneemster Fanny Szalai, nog maar 15 jaar, mocht na een sterke prestatie in de herkansing deelnemen aan de finale en eindigde knap achtste.

In Londen namen maar twee Belgen deel: Joran Driesen en Hanne De Vet. Zij konden beiden niet helemaal overtuigen en hun wedstrijd eindigde in de herkansing op zaterdagochtend.