Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sam Laidlow wint Challenge Gran Canaria halve triatlon na spannende strijd, Anne Haug pakt dominante zege
Anne Haug wint Challenge Gran Canaria (foto: Challenge Family)
Nieuws

Sam Laidlow wint Challenge Gran Canaria halve triatlon na spannende strijd, Anne Haug pakt dominante zege

Het sterke deelnemersveld in de Challenge Gran Canaria heeft zaterdagochtend alle verwachting van de triatlonfans ingelost. Bij de mannen kregen we een superspannende strijd, eerste tussen Sam Laidlow en Aaron Royle, in de slotfase tussen Sam Laidlow en Mathis Margirier. Bij de vrouwen was Diede Diederiks de beste van de rest na een al even spannende battle met de verrassende Megan McDonald, maar de winst ging naar een dominante Anne Haug. De Belgische triatleten speelden geen hoofdrol in Anfi, al helemaal niet nadat Jonathan Wayaffe door een motor van de organisatie ten val kwam.

Anne Haug wint overtuigende, Diederiks beste van de rest

Anne Haug probeerde in de 1.900 meter zwemmen mee te gaan in de voeten van haar landgenote Caroline Pohle. Dat lukte uiteindelijk niet maar de 2 Duitse triatletes kwamen wel als 1 en 2 uit het water met Pohle anderhalve minuut voor Haug. De wereldkampioene Ironman van 2019 zette in de 90 km al snel orde op zaken en fietste alweer minuten weg van de tegenstand. Ze liep nog een sterke halve marathon in 1u10’59 en won overtuigend in 4u05’38 met 12 minuten voorsprong op de Nederlandse Diede Dieriks. Die vocht een mooi duel uit met de verrassende Britse Megan McDonald die in haar eerste Challenge triatlon meteen derde werd op 42 seconden van Diederiks, die blij was met de tweede plaats.

Laidlow en Margirier maken het spannend

Bij de mannen ging de winst naar Sam Laidlow, die het verschil in het zwemmen wist te beperken tot een tweetal minuten en al vrij snel vooraan kwam postvatten in de ruime kopgroep met onder andere Patrick Lange, Aaron Royle, Mathis Margirier en Jan Stratmann. Jonathan Wayaffe leek ook goed op weg om vooraan in de wedstrijd te geraken, maar hij kwam door een motor van de organisatie ten val tijdens het fietsen en moest opgeven.

Aan het einde van de 90 km fietsen, bleven ze vooraan met 4 over: Margirier, Stratmann, Laidlow en Royle. In de halve marathon gingen Aaron Royle en Sam Laidlow bijna zij aan zij aan de leiding. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe en toen ze na 7 km een halve minuut hadden op Margirier leek het een tweestrijd te worden tussen de runner-up van Kona 2022 en de olympische triatleet en goeie maat van Marten Van Riel. Maar net als in de 70.3 Ironman Lanzarote waar hij ook al tweede werd, slaagde Margirier erin om opnieuw in de tweede helft van de halve marathon te versnellen.

Terwijl Royle de rol moest lossen, kreeg Laidlow in de laatste 5 km het gezelschap van Margirier. De twee Fransen gaven elkaar geen duimbreed toe. In de laatste rechte lijn was Sam Laidlow de snelste. Hij won in 3u40’27 met 13 seconden voorsprong op Mathis Margirier. Aaron Royle werd derde op 1’13 voor de Spanjaard Antonio Benito en de Duitse ex-wereldkampioen Ironman Patrick Lange. Tom Vander Hoogerstraete was de eerste Belgische triatleet op de 19de plaats in 3u54’21. Tom Vaelen werd 21ste en Thomas Vanhalst 25ste.

Uitslag Challenge Gran Canaria 2023