Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Amerikaanse triatleet Collin Chartier betrapt op EPO en 3 jaar geschorst
Collin Chartier bij zijn winst in de PTO US Open triatlon (foto: PTO)
Nieuws

Amerikaanse triatleet Collin Chartier betrapt op EPO en 3 jaar geschorst

De Amerikaanse triatleet Collin Chartier wordt voor drie jaar geschorst nadat hij betrapt is op het gebruik van EPO. “Ik heb een verschrikkelijke keuze gemaakt en zal de consequenties aanvaarden,” zegt Chartier. Andere atleten blijven met vragen achter, vooral ook omdat Chartier getraind werd door Mikal Iden… Juist ja, de broer van Ironman wereldkampioen Gustav Iden. Onder andere Sebastian Kienle vermoedt dat er meer achter zit.

Chartier was één van de opkomende sterren van de long distance triatlon, maar hij is in een ‘out of competition’ dopingcontrole betrapt op het gebruik van prestatiebevorderende middelen en is per direct drie jaar geschorst. De winnaar van onder andere Challenge Salou (2021), Ironman Mont-Tremblant (2022) en de PTO US Open (2022) heeft op social media meteen toegegeven dat hij schuldig is en geeft aan spijt te hebben én niet terug te willen keren als professioneel triatleet.

“Verschrikkelijke keuze gemaakt”

Chartier is betrapt op het gebruik van EPO, dat hij sowieso twee maanden geleden gebruik heeft. Chartier ontkent het gebruik dus niet en plaatst een zeer openhartige reactie op Instagram. Daarin geeft hij aan zijn excuses aan te bieden aan zijn familie, vrienden, supporters en de sport in het algemeen. Ook geeft hij aan zich verloren én ongelukkig gevoeld te hebben en niet om te kunnen gaan met de intense druk en verwachtingen die bij het leven als topsporter komen kijken. “In mijn hoofd werd het ‘alles of niets’. Ik ging ‘all in’, teveel zelfs, en nu ga ik er helemaal uit. Ik kom niet met een smoesje: ik heb een verschrikkelijke keuze gemaakt en zal de consequenties aanvaarden,” aldus Chartier.

Kienle: “Niemand hielp jou? Niemand wist ervan?”

Op Instagram krijgt Chartier heel wat reacties van mensen die hem prijzen om zijn eerlijke en open reactie, maar een aantal triatleten reageren ook bikkelhard. Zij vermoeden dat er meer aan de hand is. Is het mogelijk geen geïsoleerd geval en werd Chartier bijgestaan? Onder andere Sebastien Kienle vraagt het zich af. “Laat me raden, je kocht het via internet en leerde daar ook hoe je het moest gebruiken, niet? Niemand hielp jou? Niemand wist ervan?”. Vooral het feit dat de Amerikaan getraind werd door Mikal Iden, die ook de Noorse wereldtoppers Kristian Blummenfelt en Gustav Iden coacht, roept extra vragen op.