Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jasper Sabbe en Emma Cottenie winnen sprinttriatlon Tielt
Jasper Sabbe wint de sprinttriatlon van Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Nieuws

Jasper Sabbe en Emma Cottenie winnen sprinttriatlon Tielt

De West-Vlaamse triatleten Jasper Sabbe en Emma Cottenie hebben de sprinttriatlon van Tielt gewonnen, de laatste wedstrijd in een reeks van voorjaars-triatlons met zwemmen in binnenbad. Bij de mannen kregen we een spannende strijd voorgeschoteld. De sterkhouders van de vorige editie namen het op tegen enkele nieuwe verrassende namen. Uiteindelijk was het West-Vlaanderen boven met winnaars Emma Cottenie en Jasper Sabbe.

Door de sluiting van het zwembad van Tielt moest de organisatie voor hun tweede editie hun zwemproef laten uitwijken naar buurgemeente Meulebeke. Om 12u15 gingen de eerste zwemmers te water. Verdeeld over verschillende waves moesten de atleten 500m in binnenbad afleggen. Hannes Rydant zette de toptijd neer. De ex-zwemmer, die sinds deze winter gecoacht wordt door Tom Vander Hoogerstraete, liet met 5’36” een mooie richttijd noteren voor de rest van het pak. De favorieten moesten heel wat snellere zwemmers voor zich laten. Jasper Sabbe en Milan Verschaeve tikten als zesde en zevende aan in 6’03. Devlin Derudder volgde als dertiende op 18 seconden van het duo. Mede-topfavoriet Viktor Benschop zwom zich wat verloren in het Meulebeekse zwembad en verloor meer dan een minuut op de leider.

Flandrien-weer op de fiets

Om 16u30 volgde de line-up in Sporthal De Ponte. Met een hele snelle wissel sprong het tweetal Sabbe-Verschaeve als tweede en derde op de fiets op enkele seconden van snelste zwemmer Hannes Rydant. Ook Viktor Benschop kende een goede wissel en kon zo snel zijn wagonnetje aanpikken bij een vijftal achtervolgers. Hierbij zaten zowel hardrijders Devlin Derudder, Lennert Cappan en Achilles De Pelecijn als snelle lopers Michiel Paermentier en Henri Vandendorpe, die enkele weken geleden in de halve marathon in Gent zijn PR op 1u13 wist te zetten.

Halverwege de fietsproef werd de wedstrijdsituatie overhoop gehaald. De hemelsluizen waren ondertussen volledig open gegaan. Gecombineerd met het zware en technische parcours in de Tieltse binnenstad, kregen we een ware Flandrien-editie. Ondanks de natte omstandigheden verdwenen de snelle zwemmers al even snel in de achtergrond. Achtervolgers Devlin Derudder en Lennert Cappan vonden elkaar blindelings en fietsten met z’n tweeën naar de kop van de wedstrijd. De atleten die probeerden mee te schuiven kregen al snel het deksel op de neus. De uit blessure terugkerende Milan Verschaeve moest even bekomen van de snelle start en loste de rol zowel bij leider Jasper Sabbe als bij de tandem Cappan-Derudder. Gelukkig kwam ITC-ploegmaat Viktor Benschop als een speer terug uit de achtergrond.

Volledig MMP-trainingsgroep podium

In de tweede wisselzone hield het West-Vlaamse drietal met Lennert Cappan, Devlin Derudder en Jasper Sabbe een dikke halve minuut voorsprong over op het Izegemse duo. In de afsluitende vijf kilometer lopen gooide Sabbe meteen alle troeven op tafel. Met de snelle lopers in de achtergrond was er natuurlijk geen tijd te verliezen. Devlin Derudder moest een gaatje laten, maar dit bleef lange tijd rond de 15 seconden. Cappan zag al snel sterke loper Viktor Benschop terug komen. Na twee rechtstreekse duels tussen Benschop en Sabbe, in Kanne en Ieper vorig jaar, stond het 1-1. Nu was Benschop echter al een hele wedstrijd alleen op achtervolgen aangewezen.

In de schaduw van de Hallentoren, al was er door het grijze wolkendek niet veel schaduw te bekennen, kwam Jasper Sabbe voor het tweede jaar op rij als eerste over de finish. Het werd echter nog even warm in zijn nek met een ontketende Viktor Benschop die twaalf seconden later over de finish kwam. 2-1 dus voor de SMO-Scott-atleet. Devlin Derudder zag in de laatste loopronde zijn tweede plaats nog gaan vliegen. Hij maakte het MMP feestje compleet. De trainingsgroep uit West-Vlaanderen nam het volledige podium in. Sterke fietser Lennert Cappan werd voor ITC tweede, kort gevolgd door de verrassende Maxime Dewez.

Emma Cottenie moet het alleen doen

Het podium bij de dames in Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Het podium bij de dames in Tielt (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)

Bij de dames bleken de Waaslanders en Izegemnaars over de beste zwemarmen te beschikken. We kregen namelijk twee keer een WTT-ITC-duo. Steffi Seynaeve (WTT) en Emma Cottenie (ITC) klokten dezelfde tijd met 6’49”. Camille Harinck (WTT) en Steffi Vanhee (ITC) volgden een dikke tien seconden later. Elise Farazijn lag nog een 35” langer in het water en was op achtervolgen aangewezen.

Cottenie voelde na een snelle wissel al snel dat ze er alleen voor stond. Er was geen tijd om te twijfelen en zo besliste ze om solo te gaan. Achter haar werkten Harinck en Vanhee goed smen. Het gat werd nooit groter dan 30 seconden, al had Vanhee vooraan natuurlijk een ploeggenootje zitten. Elise Farazijn reed in de laatste ronde het gat op het duo dicht. Na een kleine demarrage op het einde van de fietsproef kwam ze zelfs als tweede de wisselzone binnen.

In het lopen was er echter niets te doen aan Emma Cottenie. Ze liep onbedreigd naar de winst en volgt zo Charlotte Deldaele op. Er zijn slechtere schoenen om in te gaan staan als je het ons vraagt. De toekomst ziet er dus mooi uit voor de jonge ITC-atlete. Elise Farazijn mocht na een sterke loopproef als tweede mee op het podium. Steffi Vanhee werd net als vorig jaar derde.

Uitslag Sprinttriatlon Tielt 2023