Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Amerikaanse triatleet Collin Chartier nu ook geschorst door PTO: “Test voor PTO US Open was negatief”
Collin Chartier bij zijn winst in de PTO US Open triatlon (foto: PTO)
Nieuws

Amerikaanse triatleet Collin Chartier nu ook geschorst door PTO: “Test voor PTO US Open was negatief”

Een paar dagen nadat bekendraakte dat Collin Chartier op EPO-gebruik betrapt was bij een buiten-competitie controle, waarvoor hij een internationale schorsing van 3 jaar opliep, wordt de Amerikaanse triatleet nu ook formeel door de PTO, de Professional Triathletes Organisation, geschorst. Collin Chartier wordt verwijderd uit de PTO World Ranking. Aan de uitslag van de PTO US Open verandert er voorlopig nog niets. De PTO bevestigde wel dat er voor en na die wedstrijd doping-tests gebeurden waarop Chartier negatief testte.

“Naar aanleiding van het besluit van het International Testing Agency (ITA) met betrekking tot Collin Chartier inzake een overtreding van de antidopingregel op 24 april 2023, heeft de Professional Triathletes Organisation (PTO) een eigen onderzoek ingesteld naar zijn activiteiten en de naleving van de verschillende PTO-regels en voorschriften. In afwachting van de uitkomst van het onderzoek is Chartier met onmiddellijke ingang geschorst als lid van de PTO,” luidt het bij de PTO.

Het directe gevolg is dat Collin Chartier uit de PTO World Ranking geschrapt is, waar hij eind 2022 de 16de plaats innam, maar aan de uitslag van de PTO US Open verandert er voorlopig niets. De Amerikaanse triatleet won vorig jaar verrassend de triatlon in Dallas en streek maar liefst 100.000 dollar aan prijzengeld op. De PTO bevestigt in hetzelfde persbericht dat er twee dopingcontroles plaatsvonden in Dallas en dat Chartier op beide negatief testte.

“We kunnen bevestigen dat Collin in de week voor de PTO US Open op zondag 19 september 2022 is getest met een Dry Blood Spot (DBS) – zoals gebruikelijk bij alle wedstrijden van de PTO Tour – en vervolgens na de wedstrijd een urinetest heeft gedaan. Beide monsters werden geanalyseerd op verboden stoffen, waaronder EPO, en werden negatief bevonden,” aldus nog de PTO.