Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleet pakt wereldtitel triatlon op World Transplant Games in Australië
Erik Van Rompaye pakt wereldtitel triatlon op World Transplant Games in Perth (foto: Erik Van Rompaye RR)
Nieuws

Belgische triatleet pakt wereldtitel triatlon op World Transplant Games in Australië

De Edegemse Atriac-triatleet Erik Van Rompaye heeft in het Australische Perth tijdens de World Transplant Games de wereldtitel behaald in de eerste sprinttriatlon ooit op deze spelen. Erik heeft sinds 2021 een donorlever, maar bewijst dat je nog volop kan sporten na een orgaan transplantatie. Van Rompaye kwam in Perth als eerste over de finish en was dan ook zeker van de wereldtitel in zijn M50 agegroup.

De triatleten zwommen 500 meter in water van 18 graden in Perth. Erik kwam, zonder wetsuit, als eerste uit het water, op zeer korte afstand gevolgd door de Duitse Ironman-triatleet Elmar Sprink. Na 1 van de 3 te rijden ronden ging Sprink op en over Erik, maar op gepaste afstand kon Erik hem blijven volgen tot de wisselzone. Uit de achtergrond was er ondertussen niemand meer terug gekomen, hoewel de Fransen Gastaud en Del Pistoia in de tijdrit op maandag een snellere tijd gereden hadden dan Erik.

“Sprink was iets sneller weg uit de wisselzone omdat ik problemen had om mijn nog steeds onderkoelde voeten in mijn loopschoenen te krijgen,” legt Erik uit. “Na iets minder dan 1 van de 5 km kwam ik terug tot bij Sprink en toen besloot ik mijn eigen tempo te blijven lopen. Langzaamaan zag ik de schaduw van de Duitser onder me verdwijnen en toen wist ik dat ik het verschil aan het maken was.” De Fransen kregen de afstand met Erik ook niet dichtgelopen, integendeel: met een snelste looptijd van alle deelnemers liep Erik naar winst in deze bijzondere wedstrijd.

Erik Van Rompaye pakt wereldtitel triatlon op World Transplant Games in Perth (foto: Erik Van Rompaye RR)
Erik Van Rompaye pakt wereldtitel triatlon op World Transplant Games in Perth (foto: Erik Van Rompaye RR)

Raf Dubois, de andere Belgische deelnemer aan de triatlon, behaalde een zilveren medaille in zijn leeftijdscategorie (30-39), de Nederlander Bart Rienties werd 5de overall en behaalde zilver in zijn leeftijdscategorie (40-49). De deelnemers aan de triatlon waren allemaal orgaan-getransplanteerde deelnemers: Erik heeft een donorlever sinds januari 2021, Sprink een donorhart, Gastaud een donornier… maar dit weerhoudt hen er niet van om topprestaties te leveren.

Naast het goud in de triatlon behaalde Erik ook goud in het lopen (5 km) en de wegrit, zilver in het zwemmen (400 m) en brons in de tijdrit. Tijdens deze spelen, die reeds meer dan 40 jaar tweejaarlijks worden georganiseerd, kwamen 1.500 getransplanteerde atleten uit 45 landen samen om het beste van zichzelf te geven in uiteenlopende sporten. Het doel van de organisatie (World Transplant Games Federation) is om getransplanteerde mensen aan te moedigen om actief te zijn en orgaandonatie en -transplantatie onder de aandacht te brengen.

Transplantoux Belgium is met 14 deelnemers naar Perth getrokken en heeft daar 20 medailles behaald. De Belgische deelnemers werden naar de spelen toe begeleid door Transplantoux, de Belgische vereniging die mensen ertoe aanzet actief te zijn, zowel voor als na een transplantatie en die we in triatlon ook vooral kennen door hun jaarlijkse massale deelname in de Zwintriatlon in Knokke-Heist. In 2027 worden de World Transplant Games overigens in Leuven georganiseerd.