Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Australische triatleet verrassende winnaar van PTO European Open, Pieter Heemeryck in top-15
Max Neumann wint de PTO European Open in Ibiza (foto; FETRI RR)
Nieuws

Australische triatleet verrassende winnaar van PTO European Open, Pieter Heemeryck in top-15

Het was met grote ogen kijken naar de sterkst bezette wedstrijd van het seizoen tot nu toe: de PTO European Open, met een verrassende Australische winnaar en dus niet meteen het verwachte duel tussen Jan Frodeno en Kristian Blummenfelt. Voor een keer geen DJ’s maar triatleten die het mooi weer maakten op het Spaanse eiland Ibiza. Er werd veel verwacht van de toppers. Maar het was uiteindelijk een echte outsider die op het hoogste schavotje mocht gaan staan. Max Neumann boekte de voorlopig mooiste zege uit zijn carrière. En zo heeft de gouden medaille ook een Belgisch randje, want Neumann komt uit voor het Belgische BMC Pro Triathlon Team.

In dit speciale PTO-format van 100 km moesten de triatleten 2 km zwemmen in de Middellandse Zee, 80 km fietsen en 18 km lopen. Er stonden heel wat toppers aan de start. Maar het was vooral uitkijken naar de lang verwachte battle tussen Kristian Blummenfelt en Jan Frodeno. Het was Aaron Royle die als eerste weer voet aan grond zette op het strand in Ibiza. In zijn zog volgde een viertal met Andrea Salvisberg, Kyle Smith, Alistair Brownlee en de terugkerende Jan Frodeno. Zij hadden een klein gaatje op een ander vijftal met onder andere Ben Kanute en Max Neumann. De rest volgde dan al op meer dan een minuut. Kristian Blummenfelt mocht als dertiende de fiets op springen in een groepje waar ook Magnus Ditlev en onze Pieter Heemeryck zich in mengden.

Kyle Smith en Alistair Brownlee twijfelden niet en sloegen de handen in elkaar. De twee werkten goed samen en ontwikkelden al snel een kloofje. Jan Frodeno moest vooraan de rol lossen, net als de rest van de kopgroep uit het zwemmen. Op het moment dat Frodeno’s Noorse concurrent voorbij kwam vond hij een tweede adem en op gerespecteerde afstand reden ze de 80km broederlijk verder. Magnus Ditlev toverde zijn wonderlijke fietsbenen nog eens boven en reed weg uit het groepje Blummenfelt. Zonder twijfelen reed hij alles en iedereen voorbij op weg naar de kop van het veld. Enkel een sterke Max Neumann wist zijn wagonnetje aan te pikken bij de Ditlev-trein. Met z’n tweeën wisten ze naar het duo vooraan te rijden.

Bij de start van het lopen kregen we dus een kopgroep van vier. Kyle Smith, Alistair Brownlee, Magnus Ditlev en Max Neumann genaamd. Op een dikke 50 seconden volgde een duo die overbleef uit de voorste gelederen van het zwemmen. Thomas Bishop en snelste zwemmer Aaron Royle hielden nog een tiental seconden over op Blummenfelt en Frodeno. Pieter Heemeryck volgde in een groepje voor de 16de plaats.

Alistair Brownlee trok meteen alle registers open. Hij ging resoluut aan de leiding en keek niet achterom. Max Neumann was de enige die de kloof onder controle kon houden. Hij bleef lange tijd op een dertigtal seconden hangen. Blummenfelt volgde op anderhalve minuut, nog steeds in het bijzijn van Jan Frodeno. Halverwege de 18km lopen brak de veer wat bij Brownlee. Hij moest wat gas terug nemen en zag Neumann naderen. Niet veel later kregen we een nieuwe leider. Max Neumann is de naam. Met de hete adem van de Olympisch kampioen van Tokyo in zijn nek was hij nooit op zijn gemak.

Max Neumann bleef toch ijzig kalm en pakte de overwinning in Ibiza in 3u13’46”. Hij hielt uiteindelijk een kleine 30 seconden over op Kristian Blummenfelt. Snelste fietser Magnus Ditlev mocht als derde mee op het podium. De comeback van Jan Frodeno was meer dan geslaagd met een knappe vierde plaats. Hij bleef nog net uit de greep van een oprukkende Jason West. Alistair Brownlee finishte teleurgesteld als zesde. Pieter Heemeryck werd met één van de betere looptijden uit de achterhoede knap 14de.