Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Guust De Smul en Friedel Cuypers beste Flandriens in duatlon van Denderleeuw
De start van de duatlon van Denderleeuw (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Duathlon

Guust De Smul en Friedel Cuypers beste Flandriens in duatlon van Denderleeuw

Guust De Smul en Friedel Cuypers hebben de tweede manche van de Lotto Duatlon Series in Denderleeuw gewonnen. De eerste editie van de duatlon van het Denderend Duatlon & Triatlon Team beloofde eentje voor echte Flandriens te worden. Het uitdagende fietsparcours zorgde uiteindelijk voor de schifting. Bij de dames rondde Friedel Cuypers een hele mooie solo af. Guust De Smul bewees zijn status als topfavoriet na een spannende strijd.

Op zaterdag zorgde de organisatie voor een massale opkuis van het fietsparcours tussen de Denderleeuwse velden. De veldbaantjes werden proper achter gelaten en waren helemaal klaar voor de wedstrijd op zondag. Het regenweer gooide zondagmorgen echter roet in het eten. Het begon hevig te regenen. Op de veldbaantjes bleef een laagje Oost-Vlaamse grond achter. Dit zou bepalend worden voor de wedstrijd.

Bij de mannen duwde topfavoriet Guust De Smul van bij het begin stevig op de gaspedaal. De duatleet uit Asper wist meteen een gaatje te slaan. Hij kwam alleen door bij de eerste passage na 3 kilometer lopen. Achter hem volgde een tweetal met Joren Jans en Lander Van Droogenbroeck. Zij hadden op hun beurt een klein gaatje op Grim Doclo en Raf D’Hoore.
In de tweede loopronde moest De Smul even temporiseren na zijn snelle start. Het duo Jans-Van Droogenbroeck kwam terug aansluiten. Met z’n drieën sprongen ze de fiets op. Een halve minuut later volgden achtervolgers Grim Doclo en Raf D’Hoore. Nog eens een halve minuut later volgde een duo met onder andere Jonas Vandeputte en Yannis Devoldere.

Tijdens de 35 kilometer fietsen was één man koning. Niemand kon het achterwiel van Guust De Smul nog zien. Dit niet enkel door de laag modder die er op lag, maar wel omdat De Smul aan de horizon verdween voor zijn medevluchters. Anderhalve minuut reed hij weg van de rest van het pak. Achter De Smul wist ook Lander Van Droogenbroeck een gaatje te slaan. Met 35 seconden voorsprong op een achtervolgend vijftal stapte hij van de fiets. Door een knellende schoen kende hij een slechte wissel. Een handvol seconden hield de Vlaams-Brabander over bij het verlaten van de wisselzone.

Guust De Smul was oppermachtig en kwam als eerste over de finish. Joren Jans bleef de hele tweede loopproef op tien tot twintig meter van Lander Van Droogenbroeck hangen. Het gaatje werd echter nooit gedicht en zo werd het Van Droogenbroeck op twee en Jans op drie. Raf D’Hoore werd net als vorige week in Kruisem vierde. Grim Doclo hield aan de finish een kleine tien seconden voorsprong op Yannis Devoldere.

Friedel Cuypers wint twee weekends op rij

Bij de dames wierp Friedel Cuypers, net als Guust De Smul, al tijdens de eerste loopronde enkele troeven op tafel. Sandy Janssen probeerde eerst nog mee te gaan, maar moest al snel voor haar eigen tempo kiezen. Met een halve minuut voorsprong op Sandy Janssen mocht Friedel als eerste de fiets op. Na een snelle wissel kwam Camille Watteyne aansluiten bij Janssen. Met z’n tweeën gingen ze in de achtervolging op Cuypers.

Het bleek uiteindelijk geen zin te hebben. De Leuvense atlete reed nog eens drie minuten weg van haar dichtste belagers. Ze finishte haar soloslim uiteindelijk met vier minuten voorsprong op de tweede. Camille Watteyne draaide de rollen uit het eerste lopen om en snelde naar een tweede plaats. Sandy Janssen vervolledigde de top drie.

De volgende etappe van de Lotto Duatlon Series speelt zich binnen twee weken af tijdens de Zekerhuis Duatlon in Damme

Uitslag Duatlon Denderleeuw 2023