Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Liesbeth Verbiest verrast met tweede plaats in door opgaves geteisterde Ironman Lanzarote, Horseau en Dant winnen
Liesbeth Verbiest links op het podium van de Ironman Lanzarote (foto: Ironman Lanzarote RR)
Nieuws

Liesbeth Verbiest verrast met tweede plaats in door opgaves geteisterde Ironman Lanzarote, Horseau en Dant winnen

De Belgische triatlete Liesbeth Verbiest, die pas dit seizoen op latere leeftijd haar debuut maakt bij de pro’s in het Ironman circuit, heeft zaterdag vriend en vijand verbaasd met een verrassende tweede plaats in de Ironman Lanzarote. De zwaarste Ironman triatlon ter wereld ontgoochelde opnieuw niet. De wedstrijd werd geteisterd door een aantal opvallende DNF’s van onder andere titelverdediger Kenneth Vandendriessche, topfavoriet Sam Laidlow en Alexandra Tondeur, die lang in tweede positie lag. Uiteindelijk ging de overwinning naar de al even verrassende Arthur Horseau bij de mannen en favoriete Lydia Dant bij de vrouwen.

Slechts zes pro-vrouwen haalden in Lanzarote de finish. Eerst leek Alexandra Tondeur op weg naar een stunt. Zij werd al een keer tweede en was nu na een sterk zwemnummer van 3,8 km meteen helemaal voorin te vinden. Halfweg de 180 km fietsen was er ineens helaas geen spoort meer van de Waalse triatlete. Ondertussen zette Lydia Dant stevig door. De Britse kwam met een voorsprong van bijna 14 minuten op Jeanne Collonge van de fiets. Liesbeth Verbiest volgde dan als derde op net geen 19 minuten. Even leek er nog een stunt aan te komen toen Verbiest kilometer na kilometer dichterbij de leidster sloop. Maar het gat met de Britse was te groot. Lydia Dant won de Ironman Lanzarote in 9u59’13. Net geen zeven minuten later pakte Liesbeth Verbiest het zilver, op 6’57. De Francaise Jeanne Collonge werd derde in 10u20’53 op meer dan 20 minuten van Dant.

Parcoursrecord met 7 minuten verpulverd

Bij de mannen ontbond topfavoriet Sam Laidlow meteen zijn duivels. De Amerikaans-Franse triatleet had slechts 46’07 nodig voor de 3,8 km zwemmen. Op 50 seconden volgde het Nederlandse talent Niek Heldoorn in tweede positie. Titelverdediger Kenneth Vandendriessche verloor iets meer dan zes minuten, een haalbare kaart in Lanzarote. Maar deze keer zat er helaas geen stunt in van de Belgische triatleet. Vooraan wisselde Cam Wurf de wacht met Sam Laidlow. Het tempo in het fietsen lag enorm hoog en de verschillen liepen stevig op. Heldoorn keek op de derde plaats tegen ruim 7 minuten aan, voor Vandendriessche en andere favorieten als Dreitz was dat al meer dan het dubbele.

Laidlow ging in de marathon een tijd aan de leiding, maar net zoals heel wat andere pro-triatleten, verdween ook hij vroegtijdig uit de wedstrijd. Hetzelfde overkwam Kenneth Vandendriessche, blijkbaar toch nog te veel last van de kuitblessure na het WK long distance triatlon in Ibiza. De Nederlandse supporters mochten stilaan hopen op een echte stunt van de jonge Niek Heldoorn, in navolging van papa Frank Heldoorn, tweevoudig winnaar van de Ironman Lanzarote.

Maar uiteindelijk bleek de Franse triatleet Arthur Horseau, vooraf door Kenneth Vandendriessche getipt als één van de favorieten, de snelste in de marathon. Horseau won in 8u22’31 en verpulverde het parcoursrecord van Timo Bracht in 2011 met zeven minuten. Hij haalde het met 2’17 voorsprong op Niek Heldoorn, die wel een slot binnenhaalde voor het WK Ironman in Nice in september. Ineos/Grenadiers wielrenner/triatleet Cam Wurf werd nog derde in 8u30’17 op 7’46 van Horseau.

Valerie Van Hauwaert beste age grouper!

Uiteindelijk werd Seppe Odeyn, een hele dag in de achtervolging na een achterstand van meer dan 21 minuten na het zwemmen, beste Belgische pro als twaalfde in 9u34’15 op meer dan een uur achterstand van Horseau. Daarmee was Seppe nog net iets sneller dan Wouter Gryp, de beste Belgische age grouper, die zevende werd in de age group race en daarmee brons pakte bij de M35.

Bij de vrouwen pakte Valerie Van Hauwaert ook stevig uit. Zij kwam na 10u49’49 als beste age grouper over de finish en won daarmee ook haar F45 leeftijdscategorie en pakt een slot voor het WK Ironman in Hawaii. Bij de M50 waren er ook nog twee Belgische medailles. Danny Van Rompaey pakte zilver en Yannick Antoine behaalde het brons in deze categorie.

Uitslag Ironman Lanzarote 2023