Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Europese titels Xterra voor Frankrijk en Zwitserland op Citadel van Namen
Felix Forissier pakte in 2023 de Europese titel Xterra op de Citadel van Namen (foto: Xterra Europe)
Multisports

Europese titels Xterra voor Frankrijk en Zwitserland op Citadel van Namen

De Franse triatleten Felix en Arthur Forissier hebben het Europees kampioenschap Xterra cross-triatlon op de Citadel in Namen gedomineerd. Pas in het lopen maakte Felix het verschil met zijn broer. Bij de vrouwen ging de Europese titel naar de Zwitserse Loanne Duvoisin. De Belgische triatleten konden niet meespelen voor de medailles in eigen land. Sebastien Carabin was de beste Belg op de elfde plaats.

Anthony Pujades, specialist van de korte afstand en vorig jaar nog brons op het EK triatlon, was een verrassende deelnemer. Na 1.500 meter zwemmen in de Maas ging hij aan de leiding, maar hij zou in het mountainbiken veel tijd verliezen en uiteindelijk toch nog mooi 6de worden. Sebastien Carabin verloor bijna zes minuten en moest aan een bijna onhaalbare inhaalrace beginnen, geen gemakkelijke opgave op het technische parcours op en rond de Citadel van Namen. Met een tweede looptijd liep hij nog naar de elfde plaats.

Vooraan kregen we in het mountainbiken een battle tussen Felix en Arthur Forissier. Pas in het looponderdeel maakten ze het verschil. Felix Forissier werd Europees kampioen in 2u31’21. Arthur Forissier pakte 3’11 later het zilver. Het brons ging naar de Spaanse cross-triatleet Ruben Ruzafa. Naast de 11de plaats van Carabin werd Geert Lauryssen 18de, vlak voor Lucas Van Deynze. Joachim Libois werd 23ste.

Bij de vrouwen leek de Italiaanse Sandra Mairhofer lange tijd op weg naar Europees goud. Ze had na het zwemmen een mooie voorsprong op topfavoriete Loanne Duvoisin. De Zwitserse kwam sterk terug in het mountainbiken en de twee wisselden vlak bij elkaar naar de loopschoenen. Duvoisin was op het lastige parcours de snelste en pakte de Europese titel in 2u57’11. Het zilver ging naar Mairhofer op 57 seconden. De Francaise Alizee Paties pakte het brons in 2u59’47. Mandy Dammekens was de eerste Belgische op de 22ste plaats.

Uitslag EK Xterra Namen 2023